Business

Visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban


2022. 07. 11. 14:30

Májusban éves szinten 6,9 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az áprilisi 6,9 százalékos növekedés után – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.

A májusi kiskerekedelmi forgalom visszaesése magasabb, mint azt az elemzők várták. A gyógyszertárakat és a drogériákat kivéve minden üzlettípusban kisebb volt a forgalom, mint egy éve. Havi összehasonlításban a májusi forgalomcsökkenés 2,3 százalékot tett ki.

“Az összehasonlítás adatait nagymértékben befolyásolta az a tény, hogy tavaly májusban a pandémiai okozta korlátozások feloldásával jelentősen megugrott a forgalom számos üzlettípusban” – mutatott rá Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Jellemző, hogy az internetes üzletek forgalma immár ötödik hónapja egymás után csökkent, ezúttal mintegy 10 százalékkal. Ugyanakkor látni kell, hogy a koronavirus járvány előtti utolsó év, 2019 májusához viszonyítva a mai szint több mint egyharmaddal magasabb – jegyezte meg Gotvaldová.

A koronavírus-járvány 2020 márciusában robbant ki Csehországban, minek következtében egészen 2022 elejéig több szakaszban hónapokig korlátozva volt a normális forgalom az üzletekben.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.