Business

Videó: megjelentek Ukrajnában a félelmetes orosz BMPT TerminátorokA háború eleje óta nagy talány, hogy az orosz haderő miért nem alkalmazott nagy számban kifejezetten városi hadviselésre optimalizált BMPT „Terminátor” katonai járműveket, holott az ukrajnai háború legfontosabb műveletei – különösen a kezdeti szakaszban – városok körül zajlottak.

A szakmai konszenzus nagyjából az, hogy jóval kisebb számú mozgósítható BMPT-vel rendelkezik az orosz haderő, mint azt korábban sejteni lehetett.

Most előkerült egy felvétel az ukrajnai Szeverodonyeck térségéből, melyen az látható, hogy orosz BMPT-k vonulnak át valamilyen civil lakóház előtt, ismeretlen irányba. Ez az első bizonyíték az orosz haderő ilyen típusú járműveiről Ukrajnában.

A BMPT „Terminátor” egy kifejezetten városi hadviselésre specializálódott harcjármű, az első csecsen háború súlyos páncélosveszteségei hívták életre. A harcjármű T-72-es alvázon működik, fő fegyverzetét két 30 milliméteres 2A42 gépágyú és 4 Ataka páncéltörő rakétaindító képezi, de ezen kívül fel van szerelve még két sorozat-gránátvetővel és egy PKM-géppuskával is.

Alapvetően arra találták ki az eszközt, hogy az orosz haderő harckocsijait kísérje városi környezetben, elsősorban gyalogsági támadások elhárítására fókuszálva. Ideális esetben két BMPT kísér egy harckocsit.

A videón a BMPT-k harckocsi kíséret nélkül láthatók.

Címlapkép: BMPT Terminátor egy haditechnikai expón. Fotó: Mike1979 Russia via Commons

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close