Business

Vége: Habony Árpád megszünteti mikrocégét


Habony Árpád, az Orbán Viktor közvetlen környezetében lévő tanácsadó annak ellenére, hogy időről időre felmerül a neve a hazai sajtóban, meglehetősen keveset lehet tudni. Pontosabban annak kapcsán, hogy miből is élhet, mivel hivatalosan jegyzett állami fizetésben nem részesül. A kormányzati szereplők ugyanis folyamatosan azt válaszolják a Habony státuszát érintő kérdésekre, hogy nincs kormányzati szerződése.

Korábban Habony Árpád érdekeltsége volt a Modern Media Group Zrt., mely a kormányközeli, Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) tagozódott be. 2015-ben Londonban jegyezték be a Danube Business Consulting Ltd.-t, melynek Habony Árpád egyszemélyes tulajdonosává vált, miután az Orbán Viktornak stratégiai tanácsokat adó kampányguru, Arthur J. Finkelstein meghalt. Ez a cég a sajtóban megjelent információk szerint 40 százalékban tulajdonosa a kormánypropagandát terjesztő V4NA nevű hírügynökségnek.

Habony Árpád itt épp azt bizonyította pár évvel ezelőtt, hogy nem tiltották ki az Egyesült ÁllamokbólHabony Árpád itt épp azt bizonyította pár évvel ezelőtt, hogy nem tiltották ki az Egyesült Államokból

Ennél nagyobb múltra tekint vissza a legkisebb vállalkozása, a 2003-ban 10 ezer forinttal létrehozott Színes Tinták Bt., melyet közel 20 évnyi “működés” után végelszámolás alá vont Habony Árpád.

A végelszámolási eljárást 2022. április 2-án kezdték el és lévén évek óta gyakorlatilag alvócégről van szó, ez a folyamat nem biztos, hogy túl sok időt venne igénybe – vettük észre a bejegyzést a társaság cégkivonatában.

A cégnek Habony Árpád a fő tulajdonosa, kisebbség betétes a testvére, Habony Mária Ágnes. A társaság cégkivonatában 2013-2014-ben volt a legutolsó változás, ekkor alakították át a tevékenységi köröket. Főtevékenységként 2013 óta üzletviteli, egyéb vezetői tanácsadás, de akár épületépítési projektekkel, személyszállítással, átmeneti szálláshely-szolgáltatással is foglalkozhattak. Egy évvel később két új tevékenységi kört is felvettek:

  • a társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztéssel,
  • valamint piac-, közvélemény-kutatással.

A cégnek már egy évtizede nincs bevétele, adózott eredménye is mínusz tartományban mozgott. Legutóbbi elérhető beszámolója alapján 2020-ban 97 ezer forintos veszteséggel zárt a cég, ami azért jócskán elmarad a 2017-es kiemelkedőnek számító 160 ezer forintos mínusztól. Legutulsó ténylegesen aktív éve a 2008-as volt a cégnek, ekkor hirtelen 5,4 millió forintos árbevétel folyt be a kasszába, amiből a végén 2,5 milliós tiszta profitot sikerült megtartani év végére.

Mivel az összeg bent hagyta a cégben Habony Árpád, ennek köszönhető, hogy az azóta folyamatosan keletkező veszteségek miatt nem kellett aggódnia a tanácsadónak. A Bt. saját tőkéje még ma is több mint 1,1 millió forint, így az negatívba fordulni nehezen tudna, bár az is tény, hogy az immár 13 éve folyamatosan veszteséget termelő inaktív cég fenntartásának sincs sok értelme. 2020 végén egyébként volt még egy 30 ezer forintos kötelezettsége a cégnek, valamint 76 ezer forintnyi követelése és 1,1 millió forintnyi pénzeszköze.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.