Business

Újabb hatalmas amerikai segélyt kaphat Ukrajna, mi lesz az orosz olajjal? – kedd reggeli háborús hírek


Odesszában folytatódtak a rakétatámadások. Ennek során egy ember meghalt, öten megsérültek, amikor egy bevásárlóközpontot és egy raktárt találtak – közölték az ukrán fegyveres erők.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint a harckocsik által támogatott orosz erők támadást terveznek a mariupoli Azovstal üzemben. Az üzemet hosszú hetek óta lövik rakétákkal és tüzérséggel, ám az ottani védelmi erők továbbra is kitartanak. Eközben hétfőn végre kimenekítették a civilek közül a gyerekeket, a nőket és az időseket. Egy ott harcoló ukrán katona felesége a BBC-nek azt mondta, hogy az üzemben rekedteknek nincs elég ivóvize. Ráadásul 700 sebesült katona is van az acélgyárban.

Joe Biden amerikai elnök gyorsítaná az ukrajnai fegyverszállításokat. Fotó: DepositphotosJoe Biden amerikai elnök gyorsítaná az ukrajnai fegyverszállításokat. Fotó: Depositphotos

Ugyan a beszámolók szerint sem az orosz, sem az ukrán fél nem ért el értékelhető előrenyomulást, folytatódtak a heves harcok a Donbász régióban. Rubizsne és Bilohorivka városok körül élénkült fel mindez erősen, a települések közelében intenzív harcok folynak a beszámolók szerint.

Közben amerikai források arról számoltak be, hogy egyes orosz csapatok harci morálja továbbra is csapnivaló. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint az Egyesült Államok „anekdotikus jelentéseket” látott arról, hogy az Ukrajnában lévő egységek egy része nem engedelmeskednek a parancsoknak.

Joe Biden amerikai elnök feltámasztott egy, a második világháború idején meghozott intézkedést az ukrajnai fegyverszállítások felgyorsítására. Eközben a demokraták újabb vaskos támogatási csomagot készítenek elő az ukránok számára. A párt kongresszusi képviselői beleegyeztek abba is, hogy további 39,8 milliárd dolláros segélyt nyújtsanak Ukrajnának – közölte hétfőn a Reuters hírügynökséggel két, a javaslatot ismerő forrás.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magyarországon tárgyalt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ennek keretében megvitatták a javasolt hatodik uniós szankciócsomaggal kapcsolatos kérdéseit, amelyek az orosz olaj EU-be irányuló importjának tilalmát is magukban foglalják. Von der Leyena megbeszélés után azt mondta, hogy a bizottság a jövő hónapban kíván véleményt nyilvánítani Ukrajna EU-tagságáról.

Ukrajna ugyanis benyújtotta hivatalos jelentkezésének második részét az EU-tagjelöltség megszerzéséhez. „Ma újabb lépést tettünk – egy nagyon fontos és nem csak formális lépést – az Európai Unió felé vezető úton” – jelentette be Volodimir Zelenszkij hétfőn késő esti nemzeti beszédében.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.