Business

Több mint egy órát beszélt Putyinnal a német kancellár – esti összefoglaló


– Valóságalapot nélkülöző állítás, hogy nácik uralkodnak Ukrajnában.

Ezt Olaf Scholz német kancellár mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek pénteken telefonon, a német kormányfő tájékoztatása szerint.

Olaf Scholz a beszélgetésről tájékoztató Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy “minél hamarabb tűzszünetet kell kötni Ukrajnában”, és “hamis az az állítás, hogy ott nácik uralkodnak”. Az orosz elnök figyelmét arra is felhívta, hogy hazája “felelősséget visel a globális élelmezési helyzetért”. A beszélgetés 75 percig tartott, írta az MTI.

Hosszan beszélt Putyinnal a német kancellár. Fotó: DepositphotosHosszan beszélt Putyinnal a német kancellár. Fotó: Depositphotos

Olaf Scholz az ukrajnai és különösen a már hónapok óta orosz ostrom alatt álló Mariupolban kialakult helyzetre és a háború következményeire tekintettel “sürgette az orosz elnököt, hogy érjen el előrelépést a mielőbbi tűzszünet, a humanitárius helyzet javítása és a konfliktus diplomáciai megoldásának keresése” ügyében – áll a közleményben.

Hozzátették: a kancellár “egyértelműen visszautasította azt a vádat, hogy Ukrajnában elterjedt volna a nácizmus”.

Olaf Scholz és Vlagyimir Putyin “az orosz támadó háború miatt különösen feszült globális élelmezési helyzetről is tárgyalt”, amellyel kapcsolatban a kancellár “emlékeztetett Oroszország különleges felelősségére”.

– A beszélgetésről a Kreml közleményt adott ki. Eszerint Putyin és Scholz Moszkva és Kijev közötti tárgyalások menetéről, valamint Ukrajnával kapcsolatos humanitárius ügyekről tárgyalt.

A Kreml szerint Putyin többek között azt mondta Scholznak, hogy a tárgyalási folyamatot az ukrán fél lényegében blokkolta.

Az orosz elnök és a német kancellár megállapodott abban, hogy az ukrajnai helyzet humanitárius vonatkozásaival kapcsolatban, beleértve a mariupoli Azovsztal evakuálását, a felek különböző csatornákon keresztül folytatják a kapcsolattartást.

Putyin az orosz elnöki hivatal szerint ismertette a Moszkva által “különleges hadműveletnek” nevezett háború fő feladatait, beszélt a polgári lakosság biztonságának garantálása érdekében hozott intézkedésekről. Kitért arra is, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága képviselőinek közreműködésével kimenekítették az ukrán biztonsági erők által az Azovsztal üzemben fogva tartott civileket.

A moszkvai tájékoztatás szerint az orosz elnök a megbeszélés során arra is felhívta a figyelmet, hogy “az ukrán neonácik” továbbra is durván megsértik a nemzetközi jogot, és embertelen, terrorista módszerekhez folyamodnak.

Az orosz Inter RAO leányvállalata, a RAO Nordic Oy május 14-én nulla órától felfüggeszti az áramszolgáltatást Finnországba,

közölte a Fingrid, a finn villamosenergia-hálózat üzemeltetője.

“A RAO Nordic tájékoztatása szerint a villamosenergia-kereskedelem átmenetileg felfüggesztésre kerül a piacon értékesített villamos energia fizetési elfogadásának nehézségei miatt” – áll a Fingrid közleményében. A jelentés szerint a finn villamosenergia-piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni, írja az MTI.

A Kommerszant által közöltek szerint az Inter RAO adatai alapján 2021-ben az orosz villamosenergia-export 21,77 milliárd kWh-t tett ki, a legtöbbet az elmúlt tíz évben.

Ebből a Finnországba irányuló export 8,2 milliárd kWh volt, ami a teljes orosz áramkivitel 37 százaléka.

Csütörtökön a finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben jelentette be:

Finnországnak haladéktalanul be kell adnia felvételi kérelmét a NATO-hoz. Moszkva erre úgy reagált, hogy meg fogja hozni a szükséges ellenlépéseket

– Svédország NATO-csatlakozásával csökkenne a katonai konfliktusok kockázata, és ebből adódóan válságokat lehetne megelőzni Észak-Európában – jelentette ki pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos parlamenti jelentés bemutatásának alkalmából.

Ugyanakkor annak a kockázata is fennáll, hogy Oroszország megtorló lépést tesz, ha Stockholm beadja csatlakozási kérelmét – jegyezte meg a parlamenti jelentés.

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel – erősítette meg hivatalosan az Európai Bizottság szóvivője.

– Moszkva Bukarest és Szófia hasonló intézkedéseire válaszul kiutasította a román nagykövetség tíz és a bolgár diplomáciai misszió egy munkatársát – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

– Nagypontosságú, nagyhatótávolságú orosz tengeri és légi indítású fegyverek megsemmisítették a Poltava megyei Kremencsuk északi külterületén lévő olajfinomító termelési létesítményeit valamint számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close