Business

Számos orosz titokban segíti az ukrán menekülteket


Amikor Bogdan Goncsarov, felesége és 7 éves kislánya március közepén elmenekült szülővárosuk, Mariupol bombázása elől, az oroszok által ellenőrzött délkelet-ukrajnai szakadár területen kötöttek ki. Mivel féltek attól, hogy több ezer kilométerre szállítják őket, s hallották, hogy más menekülteket Szibériába küldtek, Goncsarov kapcsolatba lépett egy orosz önkéntessel, aki megszervezte számukra a szállítást Oroszországon keresztül az észt határig.

Csoda, hogy kijutottunk

– mondta a 26 éves Goncsarov, aki a háború előtt építészként dolgozott, és most Svédországban kezdhet új életet a családjával. Az önkénteseknek köszönhető – tette hozzá.

Sokan szorulnak segítségre

Bogdan Goncsarov és családja tehát már biztonságban van, ám az orosz önkéntesek számára most is jócskán akad munka. Hiszen a kitelepített ukránok közül tényleg sokan nem akarnak Oroszországban vagy az oroszok által ellenőrzött területen maradni. Nekik az önkéntesek utazási tanácsokat adnak, valamint segítséget nyújtanak, például pénzzel, szállítással és szállással is.

A Reuters az ukrán menekülteket segítő hálózatokban aktív önkéntesekkel beszélgetett: a portál cikke szerint a segítőcsoportok irányítói többnyire oroszok, vagy orosz származásúak. Az önkéntesek többsége külföldön dolgozik, ám vannak, akik még mindig Oroszországban tartózkodnak, közülük sokan titokban segítik az ukrán menekülteket, hogy elkerüljék az orosz hatóságok figyelmét. A Reuters által megszólaltatott önkéntesek egyetértettek abban, hogy ez az egyik módja annak, hogy a háborút ellenző oroszok kifejezzék a valódi érzéseiket akkor, amikor az ország törvényei hatékonyan korlátozzák a „speciális katonai hadművelet” nyílt bírálatát.

Ukrán menekült Lengyelországban. Fotó: EPA/DAREK DELMANOWICZUkrán menekült Lengyelországban. Fotó: EPA/DAREK DELMANOWICZ

Nem tiltják kifejezetten az orosz törvények, de…

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg Oroszországban nincs olyan törvény, amely kifejezetten megtiltaná, hogy a lakosság segítsen az ukránoknak elhagyni az országot. A nem kormányzati szervezetekre (NGO-k) vonatkozó jogszabályok azonban felhatalmazzák a kormányt arra, hogy megtagadja a segélyszervezetek nyilvántartásba vételét, ha úgy ítéli meg, hogy Oroszország érdekeit sértő tevékenységet folytatnak. Az orosz törvények azt is előírják, hogy a külföldi finanszírozásban részesülő és politikai tevékenységet folytató nem kormányzati szervezeteket további ellenőrzésnek kell alávetni.

Kockázatos és fontos

Azt, hogy az önkéntesek tevékenysége mennyire kockázatos még úgy is, hogy a törvény nem tiltja betű szerint a tevékenységüket, jól mutatja Irina Gurszkaja esete is. A ’Rubikus’ segélyhálózat tagjaként az orosz nő több tucat ukránnak segített elhagyni Oroszországot, ám tevékenységét fel kellett függesztenie azután, hogy a rendőrség beidézte kihallgatásra. A szervezet képviselője, Szvetlana Vodolazszkaja arról számolt be, hogy bár az önkéntes ellen végül nem emeltek vádat, így is több órán keresztül fogva tartották, és nem engedték, hogy ügyvéddel beszéljen.

Mindannyiunknak állandó bűntudata van

 – mondta a 20 éves Marija Belkina, egy Georgiában élő orosz származású nő, aki egy olyan csoportot vezet, amely elmondása szerint mintegy 300 ukránnak segített elhagyni Oroszországot. A Tbiliszi Önkéntesek nevű csoport humanitárius segítséget nyújt a Georgiában élő ukrán menekülteknek is. Sokan írnak Oroszországból és kérdezik: „miben tudok segíteni?” – mondta.

A Reuters elérte két másik önkéntes csoport képviselőjét is, ezek a szervezetek saját bevallásuk szerint a konfliktus kezdete óta legalább ezer ukránnak segítettek elhagyni Oroszországot. Azok közül, akiken segítettek, a legtöbben Mariupolból érkeztek, ez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a stratégiai fontosságú kikötőváros a háború egyik legpusztítóbb ostromát élte át.

A ’Helping to Leave’ névre (’segítünk távozni’ – a szerk.) keresztelt csoport már mintegy ezer embert mentett ki Oroszországból – ez a szervezet volt egyébként az, amely a cikk elején említett Bogdan Goncsarovnak és családjának is segített elmenekülni Oroszországból.

A csoportot külföldön élő oroszok és oroszul beszélők működtetik, akiknek Oroszországon belül is mintegy 100 olyan ember segít, akik nem tagjai a szervezetnek, a csoport szerint. Az ukránokat otthonukban helyezik el, „hogy egy kicsit összeszedjék magukat, majd evakuáljuk őket Oroszországból” – mondta Naturiko Miminoshvili társalapító, aki Tbilisziben él. Miminoshvili szerint a csoport szállást, információt nyújt az utazási útvonalakról, jogi tanácsokat ad, valamint segítséget nyújt a vonatok és buszok foglalásában.

Azt pedig, hogy mennyire fontos a hozzájuk hasonló önkénteshálózatok munkája, jól mutatja, hogy a ’Helping to Leave’ számos olyan esetet regisztrált, amikor az orosz államgépezet tisztviselői nyomást gyakoroltak az ukrán menekültekre, hogy olyan helyekre utazzanak, ahová nem akarnak, vagy pedig azt állították, hogy nem hagyhatják el a hivatalosan kijelölt szállást.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close