Lifestyle

Putyin egyszerre több betegséggel, köztük rákkal küszködik az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint


Novák Katalin: „Fül, szív és száj akarok lenni azok számára, akiket most kevésbé látunk, hallunk és értünk”

Először mondott beszédet köztársasági elnökként a beiktatási ceremónián. Többek között 10 pontban sorolta fel Magyarország válaszát a háborúra.A magyarságról, a háborúról és arról is beszélt beiktatási ceremóniáján Novák Katalin, hogy mit képvisel majd, milyen céljai vannak köztársasági elnökként.

Novák Katalin először mondott beszédet köztársasági elnökként szombaton a Kossuth téren. Beszédét azzal kezdte, hogy hálával a szívében érkezett ma ide, majd megköszönte a megválasztásával kifejezett bizalmat.

“Ebből a bizalomból elsősorban felelősség fakad. Felelősség azok iránt akik támogatnak, hogy ne okozzak nekik csalódást. De felelősség azok iránt is, akik ma még bizalmatlanok, és elutasítóak”

– fogalmazott Novák Katalin, aki azt is hozzátette: azért fog dolgozni, hogy a magyaroknak a 20. század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után most jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsen.

A köztársasági elnök beszédében az Ukrajnában zajló háborúra is kitért.

“Ez most nem a videójátékok virtuális valósága, nem Photoshop, ez a valóság”

– fogalmazott, majd hozzátette: Ukrajnában most valódi a sebesült katonák és civilek vére, valódi a családok szétszakítottsága, a fegyverek ropogása, valódi a megrendülés, valódi a félelem.

hirdetés

Ukrajna megtámadása az első döbbenetet követően egyszerre követelt azonnali és jól átgondolt hosszú távon érvényes válaszokat – mondta Novák Katalin, majd kifejtette: az első menekültek megérkezésével február 25-én mérlegelés nélkül, ösztönösen siettünk a segítségükre. Azóta 700 ezer menekült lépett át a biztonságot jelentő magyar földre. Tanulási lehetőséget kínálunk, fedelet, ételt, és munkát adunk a családoknak, ellátjuk a sebesülteket – sorolta.

“Magyarország emberségből jelesre vizsgázott, köszönet érte mindannyiuknak!”

– jegyezte meg.

Novák Katalin ezután 10 pontban sorolta fel Magyarország a válaszát a háborúra:

1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását!

2. Öröke nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre!

3. Mi magyarok békét akarunk itt Magyarországon és a szomszédos országokban is. Mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút!

4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető, biztonságra, egymás iránti tiszteletre és gyarapodásra vágyó magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését!

5. Nem vagyunk semlegesek! Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az Európai Unió és a NATO szövetségének részeként vállalt kötelezettségeinknek eleget teszünk, amikor pedig jogunk van egy döntésre nemet mondani, és a magyar érdek is úgy kívánja, ott nemet is mondunk.

6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak lemondani! Honvédelmi erőnket folyamatosan fejlesztjük.

7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez!

8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát. Nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak.

9. Készséggel vállunk közvetítő szerepet a hadviselő felek között a béketárgyalások folytatása érdekében.

10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodtunk eddig, ragaszkodunk most, és a háború után is.

A világlátásunkban vannak szövetségeseink és barátaink, mindenki tudja, hogy a magyarok szavukat tartó, bátor bajtársak – mondta a köztársasági elnök.

Novák Katalin arra is kitért, március 10-i megválasztásakor azt mondta, első útja a családjához vezet majd, és mihamarabb szeretne ellátogatni lengyel barátainkhoz is. Az első ígéretét betartotta, rögtön a családjához sietett, de azt mondja, második ígéretével sem marad adós: ezzel kedden Varsóba utazik, hogy a lengyelek elnökével találkozzon.

Arról is beszélt: joggal vagyunk büszkék nyelvünk gazdagságára, kultúránk kincseire, viharos történelmünkre. A köztársasági elnök szerint többszörösen bizonyítottuk a szabadság iránti olthatatlan szenvedélyünket, és ha kell, meg is küzdünk a szabadságunkért. Magyarország szuverén, megvédi álláspontját, mi nem változtunk, ugyanazok a magyarok vagyunk, akik 48-ban, 56-ban is küzdöttek a szabadságukért – fogalmazott.

Novák Katalin szerint mi magyarok örökül kaptuk a küzdés, túlélés lehetőségét, de az őseink nem tanítottak meg arra, hogy nem elég, ha jó a portéka, azt el is kell tudni adni a piacon.

“Én azt mondom, a jó bornak is kell a cégér, megtisztelő, hogy ennek a bornak a cégére lehetek”

– fogalmazott, és azt ígérte, azért fog dolgozni, hogy mi magyarok a meg nem értettség romantikája mellett minél többször tapasztaljuk meg a megértettséget is.

Van, hogy el kell menni a falig, sőt, van, hogy a falon is át kell törni, mára már ehhez is van erőnk – mondta Novák Katalin, aki azt is kifejtette: először érdemes megnézni, a falon van-e ajtó, ha van, meg kell próbálni lenyomni a kilincset, megnézni, van-e kulcs a zárban, vagy van-e valaki, aki beenged minket az ajtón – ha nincs, akkor jöhetnek a faltörő kosok.

“Bízom benne, hogy ajtónyitogatásban és kulcskeresésben Magyarország hasznára lehetek”

– fogalmazott.

A köztársasági elnök beszédében kitért a választásra is.

“Magyarország az április 3-i választásokon egyértelmű és elvitathatatlan döntést hozott arról, hogy a 12 éve kormányzó politikai közösségre bízza országunk irányítását a következő négy évben is. Megalakult az új országgyűlés, a ház elnökének és minden képviselőnek gratulálok, és arra hívom fel őket, hogy becsüljék meg a nekik adott bizalmat. Tiszteljék a demokratikus törvényhozás fennálló alkotmányos kereteit, és törekedjenek a nemzetünk javát szolgáló döntések meghozatalára”

– mondta Novák Katalin.

A korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter arra is kitért: “nemzetem és hazám iránti elkötelezettségem nem változik”.

“Feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyaroknak magától értetődő összetartozása van. Az élet azokat a dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán. Kötelességemnek érzem megérteni a különböző álláspontokat alakító érveket, és segíteni elfogadtatni a többség döntését a véleményükkel alulmaradókkal is”

– fogalmazott.

Kifejtette: a szuverenitás egysége a család, és szerinte a nemzet egysége is családban kezdődik.

“Közös a történetünk. Ismerjük egymást. Összetartozunk. Képesnek kell lennünk megtapasztalni, megérteni, sőt gazdagítani ami közös” – mondta.

“Köztársasági elnökként abban fogom erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződésemből fakad. A kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében. Egymás tiszteletében, a gyengék bátorításában”

– fogalmazott, majd hozzátette: számíthatnak rá azok a magyarok is, akik rossz körülmények között élnek. “Ott leszek közöttük, leülök a sámlira, meghallgatom és képviselem őket” – fogalmazott.

“Fül, szív és száj akarok lenni azok számára, akiket most kevésbé látunk, hallunk és értünk, hogy érezzük, összetartozunk”

– mondta Novák Katalin.

A köztársasági elnök végül köszönetet mondott a ceremónián fellépőknek, a honvédségnek, és a szervezőknek. Beszéde végén Ady Endrétől idézett.

Beszéde után Rúzsa Magdi lépett a színpadra, aki Novák Katalin egyik kedvenc számát adta elő.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close