Lifestyle

Putyin egyenlő Hitlerrel a szlovák védelmi miniszter szerint


Jaroslav Nad azt mondta, meg kell állítani az orosz elnököt Ukrajnában, mielőtt továbbmehetne Nyugat felé.


hirdetés

Adolf Hitlerhez hasonlította Szlovákia védelmi minisztere Vlagyimir Putyint a New York Times-nak adott interjújában.

Jaroslav Nad szerint az orosz elnök egyenlő a néhai német diktátorral, és meg kell állítani Ukrajnában, mielőtt továbbmenne Nyugat felé. “Ukrajna tényleg a jövőnkért harcol” – fogalmazott.

Mint mondta, az orosz invázió előtt elképzelhetetlen lett volna, hogy Szlovákia ingyen, nagy mennyiségben küldjön akár csak alapfegyvereket a keleti határán túlra, nem beszélve a régi, de még mindig erősnek számító szovjet légvédelmi rendszereikről. Mára viszont ez lett “az új valóság”, Szlovákia frontvonalban lévő ország, amelynek a határán háború van, és már több mint 330 ezer ukrán menekült érkezett hozzájuk.

Már az is felmerült Szlovákiában, hogy harci repülőket adjanak át Ukrajnának, Nad viszont leszögezte, hogy tankokat nem fognak küldeni, mert nincs tartalékuk, így azokat meg kell tartaniuk a saját fegyveres erőik számára.

A védelmi miniszter fake news-nak, vagyis álhírnek nevezte azt, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint Oroszország már megsemmisítette a szlovák rakétarendszereket, amelyeket Ukrajnának adományoztak. Nad azt mondta, hétfőn beszélt az ukrán védelmi miniszterrel, aki biztosította arról, hogy a rendszerek jól működnek, és nem is voltak Dnyipróban, ahol az oroszok szerint megsemmisültek.

hirdetés

A cikk szerint Szlovákia egyébként nemcsak fegyvereket szállít Ukrajnába saját készleteiből, de több más ország katonai adományait is, például Csehországét, Ausztráliáét és olyan országokét, amelyek azt állítják, hogy nem küldenek katonai felszerelést Ukrajnának. A New York Times szerint Magyarország is ezek közé tartozik. Mint írják,

bár a kormány semlegesnek nyilvánította magát az orosz-ukrán konfliktusban és nem enged át fegyvereket Magyarország területén Ukrajnába, csendben adományoztak már fegyvereket más országokon keresztül.

A lap meg is kérdezte erről a kormányt, de a szóvivő nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni ezt az információt, csak annyit mondott, hogy “Magyarország álláspontja jól ismert és változatlan”.
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close