Business

Pocsék a helyezet: pesszimistábbak lettek a vállalkozások – Piac&Profit


A háború által keltett bizonytalanságok erősödése jobban befolyásolja a háztartások, mint a vállalatok konjunktúraérzetét – közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. májusi konjunktúrakutatása alapján.

A konjunktúrakutató 2022. májusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött, a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index a mínusz 7,5-ről mínusz 13,3-re, míg a vállalati mutató értéke mínusz 6,8-ről mínusz 8,7-re változott.

Kép:Pixabay

A mutatók visszaesését továbbra is az orosz-ukrán háború magyarázza, de jelentős szerepet játszanak benne a már bevezetett, illetve az energiahordozók importjának tilalma kapcsán belengetett szankciók. A konjunktúraérzet javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, és a magyar gazdaság működését veszélyeztető szankciók lebegtetése is befejeződik.

Tartunk az inflációtól 

A lakossági konjunktúraindex mind a négy alindexe visszaesett az előző havi értékhez képest. A csökkenés mértékében nem volt jelentős eltérés az egyes indexek között. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi +9,7-ről +4,6-re mérséklődött. A háztartások legnegatívabban az inflációs folyamatokat ítélik meg, ennek alindexe -76,3-ről -81,2-re csökkent. A gazdasági környezet megítélése az előző havi -12,3 pontos értékről -19,9-re módosult, míg az anyagi helyzeté -5,9-ről -11,2-re.

A lakosság borúlátóbbá vált a gazdasági helyzet következő egy éves alakulását illetően is. A jelentős romlásra számítók aránya az előző havi 27 százalékról 29,7 százalékra, míg a mérsékelt romlásra számítóké 18,3 százalékról 23,9 százalékra emelkedett. Változatlan gazdasági helyzetre az áprilisi 13,2 százalék után 14,8 százalék számított, míg kismértékű javulásra 16,2 százalék, jelentős javulást pedig 5,9 százalék várt.

Az anyagi helyzetet is rossznak látjuk

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.