Business

Orosz vadászgépek hatoltak be Svédországba – helyszíni beszámolónk


A sziget stratégia jelentőségéről korábban itt írtunk. A svéd fegyveres erők tájékoztatása szerint két orosz Szu-24 és két Szu-27 típusú vadászrepülőgép repült a svéd légtérébe. Ebben az időben egyébként közös hadgyakorlatot tartott Svédország és Finnország a Balti-tengeren.

Üzenetértékű berepülés.  A határsértő orosz vadászgépek a svéd légierő felvételén 2022. március 2-án. Fotó: EPA/SWEDISH AIR FORCEÜzenetértékű berepülés. A határsértő orosz vadászgépek a svéd légierő felvételén 2022. március 2-án. Fotó: EPA/SWEDISH AIR FORCE

A svéd hadsereg honlapján olvasható információ szerint a légierő két Jas 39-es Gripen vadászbombázót küldött a helyszínre és fényképpel dokumentálta az esetet.

Ez azt mutatja, hogy a felkészültségünk megfelelő. A területi integritás és Svédország határainak biztosítása érdekében a helyszínen voltunk. Teljes mértékben uraljuk a helyzetet

– reagált Carl-Johan Edström, a légierő főnöke.

Az SVT Aktuellt című műsorában Carl-Johan Edström elmondta: követték a gépek útját, miután azok felszálltak Kalinyingrádból.

Egy normális pályát követtek, ahogy mi nevezzük, egészen addig, amíg el nem fordultak Gotlandtól északra. Aztán láttuk, hogy nem szokványos módon fordultak Gotland felé.

Orosz hadihajók és vadászgépek időről időre megsértik a svéd vizeket, illetve légteret, de Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja a mostani eseményeket más megvilágításba helyezi.

Annak fényében vagy inkább árnyékában, ami Európában történik, nem zárható ki, hogy ez egyfajta megfélemlítési taktika Oroszország részéről Svédország ellen, mert mi Ukrajnát támogatjuk

– mondja Michael Claesson, a svéd fegyveres erők műveleti vezetője, a svéd Dagens Nyheter című lap szerint.

Peter Hultqvist védelmi miniszter „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a történteket. Hozzátette:

Oroszország fellépése szakmaiatlannak tekinthető. A mai biztonságpolitikai helyzetben a történteket nagyon súlyosnak kell tekinteni. Ennek egyértelmű diplomáciai következményei lesznek.

Robert Dalsjö védelempolitikai szakértő szerint kicsi az esélye annak, hogy véletlenről van szó.

Az a tény, hogy négy repülőgép egyszerre sérti meg a svéd légteret, üzenetként értelmezhető, különösen, hogy éppen most történik. Szerintem ez egy jelzés: Oroszországnak nem tetszik, hogy Ukrajna oldalára álltunk

– mondta Dalsjö a svéd hírügynökségnek.

Eközben a svéd kormány bejelentette, hogy élelmet, sisakokat, golyóálló-mellényeket, valamint 5000 vállról indítható páncéltörő rakétát és 500 millió koronát küld Ukrajnába. 1939 óta Svédország először adományoz fegyvereket háborúban álló országnak. Akkor a szomszédos Finnországot segítették a Szovjetunió támadásának elhárításában.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.