Business

Ön tudna-e takarékoskodni a földgázzal? – Piac&Profit


A németek összefogásra készülnek a földgázfogyasztás csökkentése érdekében. Hatékonyságjavítás, alternatív források bevonása, sokszínű a terv.

Több évtizede szerepel a magyar kormányprogramokban, hogy csökkenteni kell az ország energiaimport-függőségét. A varázsszó e területen a diverzifikáció volt, vagyis a kockázat csökkentésére irányuló magatartás.

Nagy kérdés, hogy miért nem sikerült eddig Magyarország energiaimport függőségét csökkenteni? (Fotó: Bosch)

Ehhez képest az ukrajnai háború arra világított rá, hogy ezek a tervek csak szólamok maradtak. Magyarország kiszolgáltatottsága Európában évtizedek óta az egyik legnagyobb. És mintha most, se nagyon vakaródzna a vezetés, ennek az állapotnak a felszámolása érdekében. Sok a kifogás, kevés a tett. Egyedül a megújulók hoztak némi változást, legalábbis ez derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. évi előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportból.

„A tavalyi évben mérséklődött hazánk energiaimport-függősége és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége több mint negyedével nőtt, az így előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 14,3 százalékra emelkedett”

Németországban a magyarhoz képest egész más utat választottak, teljes gőzerőre kapcsoltak annak érdekében, hogy mielőbb megszabaduljanak az orosz gázfüggőségtől. A BDI – az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet – vezetője, Siegfried Russwurm szerint “a lehető legnagyobb mértékben csökkentenünk kell a gázfogyasztást, minden kilowattóra számít”.

A németek minden kilowattóra számít tervében a következő elvek szerepelnek. Minél több új forrást kell bevonni, ahol lehet, át kell állni más energiahordozóra, például a kőolaj használatára. Ugyancsak elengedhetetlen a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű kiaknázása. Ezen a területen véget kell vetni a fejlesztéseket hátráltató vitáknak, a politikusoknak és a közigazgatásnak “turbófokozatba kell kapcsolniuk” a szél- és naperőművek építésére szolgáló új területek kijelölése és a beruházások gyorsabb engedélyezés érdekében – tette hozzá.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.