Lifestyle

Miért mozog folyton a Húsvét időpontja és hogyan számítják ki, hogy mikor lesz?


Gondolkodtál már rajta, hogy miért van az, hogy olykor hetekkel hamarabb, vagy éppen később van Húsvét? A válasz meglepő módon az égbolton keresendő. 

Az eredetileg Keresztény gyökerekkel rendelkező Húsvét, egy mozgó ünnep. Azokat az ünnepeket nevezzük így, melyeknek a dátuma sosem állandó, minden évben máskor kerülnek megrendezésre és évekre visszavetítve, akár több hetes különbségeket is megfigyelhetünk. Ilyen ünnep például a kínai Hold Új év, vagy az iszlám Ramadan többek között. Ezen alkalmak időpontját, elsősorban a hold ciklusok alapján számolják ki, ami részben igaz, a mi Húsvéti ünnepnapjainkra is. Az adott év Húsvét Vasárnapját úgy kapjuk meg, ha a szóban forgó év tavaszi napéjegyenlőségének lezajlása után, az első teliholdat követő vasárnapot keressük meg. 

Idén, 2022-ben, április 17-re esik ez a nap, tehát ekkor lesz Húsvét Vasárnap. Érdekesség, hogy világszerte körülbelül 2,38 milliárd ember gyakorolja a Keresztény vallás valamely formáját, tehát nagyjából az emberiség egy harmada, mégis jóval többen ünneplik a Húsvétot. A nem vallásos gyökerekkel rendelkező emberek, inkább egy kedves hagyományként gondolnak erre az egyébként mély tartalmakkal rendelkező időszakra. Nagyobb számban vannak tehát, akik ilyenkor a Húsvéti nyuszit, a finom süteményeket és családi összejöveteleket részesítik előnyben, mintsem Krisztus újjászületésének jelentését, a saját, egyszerű életünkre vetítve. 

(forrás: countryliving.com)

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.