Business

Még a szakszervezetek sem tudják, mennyi legyen jövőre a minimálbér – Piac&Profit


Egyelőre nincs egységes szakszervezeti álláspont.

Nem egységes szakszervezeti álláspontot tükrözi a sajtóban megjelent 8-12 százalékos jövő évi minimálbér emelési javaslat – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ felelősségteljesen csak őszre, az év nagy részének a konkrét gazdasági mutatói ismeretében fogja kialakítani a reálkeresetek megtartásához szükséges megalapozott követelését – olvasható a konföderáció közleményében.

Ősszel biztosabb számot tudnak mondani (Fotó: Depositphotos)

Még korai számokat mondani

Korai, éppen ezért felelőtlenség is már most 8 százalékos vagy bármilyen egyéb konkrét béremelési javaslatot emlegetni a mostaninál pontosabb, tisztábban látható gazdasági mutatók, egyebek között az infláció alakulásának ismerete nélkül – reagált közleményben a Magyar Szakszervezeti Szövetség a sajtót bejárt tegnapi hírre, amely szerint a szakszervezetek 8-12 százalékos minimálbér emelést akarnak.

A MASZSZ elnöke, Zlati Róbert kijelentette, ez a mérték nem egységes szakszervezeti álláspontot – de még csak javaslatot sem – tükröz, hiszen egyelőre nem is egyeztettek közös követelésről. Az igaz, hogy a reálkeresetek értékének megőrzésében egyeztetés nélkül is egyetértenek a szakszervezetek, ám a kétszámjegyű infláció miatt éppen az emlegetett 8 százalék  már most sem alkalmas erre – véli az elnök.

A MASZSZ az előző évekhez hasonlóan ezúttal sem fog meggondolatlanul korán dobálózni a százalékokkal, kivárja a gazdasági mutatók minél bizonyosabb alakulását– szögezte le. Zlati szerint most még a gazdasági elemzésekre és latolgatásokra sem szabad hagyatkozni, hiszen egyelőre azok is végtelenül szerteágazóak, ezért komolytalan lenne ezekre alapozni munkavállalók millióinak a jövő évi bérkövetelését. Kijelentette, a MASZSZ, ahogy minden évben, idén is ősszel áll elő a megalapozott minimálbér emelési javaslatával.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.