Business

Már több mint 13 millió baromfit vágtak le Franciaországban a madárinfluenza miatt


Több mint 13 millió baromfit vágtak le Franciaországban november vége óta – közölte a mezőgazdasági minisztérium a Reuters brit hírügynökséggel hétfőn. Eközben gyorsan terjed az országban történelmének legsúlyosabb madárinfluenza-járványa.

Franciaországban ritkán látott ütemben terjed a rendkívül fertőző vírus okozta járvány, amely feltehetően a vadon élő vándormadarak révén került az országba.

A kényszervágások száma azután tetőzött, hogy a vírus elérte a legnagyobb baromfitenyésztő vidékeket.

Április 8-ig 1230 gócot regisztráltak az ország baromfitelepein, amióta az elsőt november 26-án azonosították – olvasható a tárca egyik weblapján.

Több mint 13 millió baromfit vágtak le Franciaországban november vége óta – közölte a mezőgazdasági minisztérium a Reuters brit hírügynökséggel hétfőn. A kép illusztráció!Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ez nyolcnaponta 10 százalékos növekedést jelent.

A rendkívül agresszív és virulens H5N1 vírus gyorsan terjedt Európában az elmúlt hónapokban,több országban – például Olaszországban – tömeges kényszervágásokat hajtottak végre.

A madárinfluenza terjedése aggodalmat váltott ki az ágazatban és a kormányok körében, mivel súlyos pusztulást idézhet elő az állományban, kereskedelmi korlátozásokat vezethetnek be miatta, és a vírus akár emberre is átterjedhet.

A madárinfluenza többnyire fertőzött vadmadarak ürülékével terjed. A fertőzött szárnyasból készített termékek fogyasztása révén az ember nem fertőződik meg, előfordul azonban, hogy a fertőzött baromfival érintkezve elkapja a betegséget.

A címlapi kép illusztráció!

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.