Business

Lejárt az ultimátum, Zelenszkij fegyvereket kért – ez történt az orosz-ukrán háborúban éjszaka


Magyar idő szerint hajnali négy órakor lejárt az az ultimátum, amelyet az orosz megszállók Mariupol védőinek adtak: eszerint az ukránoknak két opciója lett volna, a megadás, vagy a halál. Se ukrán, se orosz oldalról nem érkeztek arról jelentések, hogy az ultimátumot elfogadták volna.

Szombaton az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Mariupol elővárosi részei már orosz fennhatóság alatt vannak, a város védői az ostrom alatt főhadiszállássá vált helyi acélművekben húzták meg magukat – írja a Guardian.

Volodimir Zelenszkij ezzel kapcsolatban több ukrán médiumnak adott interjújában közölte: az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból „véget vet minden béketárgyalásnak” Moszkvával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: EPA/JOHANNA GERONVolodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: EPA/JOHANNA GERON

Zelenszkij újabb fegyvereket kért

Az ukrán elnök legutóbbi megszólalásában embertelennek nevezte a Mariupolban kialakult szituációt, és arra kérte a nyugati szövetségeket, hogy szállítsanak még több fegyvert a városba. Mint mondta:

a hadszíntéren komoly, történelmi sikereket arattunk, de ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy megtisztítsuk a földünket a megszállóktól.

Rakétacsapások Kijevben, tovább lövik Harkivot

Vasárnap kora reggel robbanások hallatszottak a fővárosban, miután ismét rakétacsapás érte Kijevet, és az orosz haderő tovább lőtte Harkiv városát is a Guardian szerint. A portál úgy véli, a stratégia az, hogy megbénítsák Ukrajna védelmét a keleten várható totális támadás előtt.

Kilőttek egy nyugati fegyvereket szállító gépet az oroszok

Az orosz légvédelmi erők Odessza térségében lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet, amely nyugati fegyvereket szállított – közölte szombat este Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close