Business

Kínát is megütheti a recesszió – újabb lezárások


Számos kínai városban ismét csaknem teljes karantént rendeltek el, hogy visszaszorítsák az új fertőzéseket, a 27 milliós Sanghaj kereskedelmi központjában és több más kerületében pedig újabb tömeges tesztelésre készülnek, miután egy erősen fertőző omikron alváltozatot találtak, ami ráadásul az eddigi alvariánsoknál jobban kikerüli az oltások adta védelmet. A szigorú korlátozásokat továbbra is azért rendelik el, mert Kína – a csekély számú új fertőzött ellenére – ragaszkodik a zéró-covid politikájához, amelynek célja a járványkitörések azonnali teljes felszámolása, miközben a világ nagy része már együtt él a vírussal. Kína ugyanakkor a gazdasági károk csökkentése érdekében célzottabb korlátozásokat próbál bevezetni, miután a tavaszi nagy lezárások hatalmas fennakadásokat okoztak a globális ellátási láncokban és súlyosan érintették a nemzetközi kereskedelmet.

Kínában több nagyvárosban újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Fotó: DepositphotosKínában több nagyvárosban újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Fotó: Depositphotos

A várakozások szerint a kínai gazdaság második negyedévi jelentős lassulását mutatják majd szerdán a júniusi kereskedelmi adatok, valamint pénteken az ipari termelésre és az április–júniusi GDP-re vonatkozó adatok.

Ugyanakkor rontja a további monetáris lazítás kilátásait és a kínai jegybank gazdaságélénkítő lehetőségeit csökkenti, hogy a fogyasztói és termelői árak a vártnál gyorsabban emelkedtek júniusban. Emellett a kínai devizatartalékok 56,5 milliárd dollárral 3071 milliárd dollárra csökkentek, ami 2020 márciusa óta a legalacsonyabb érték, szemben a 3113 milliárd dolláros piaci előrejelzéssel. A csökkenést főként a dollár jelentős erősödése okozta. Eközben az aranytartalékok a május végi 115,18 milliárd dollárról június végére 113,82 milliárd dollárra apadtak.

Ezzel párhuzamosan a kínai vállalatokat mindinkább terheli, hogy nehezebben tudják refinanszírozni a dollárban denominált adósságaikat. Egy a Refinitiv adataira támaszkodó felmérés szerint az ázsiai vállalatok kamatfedezeti mutatója – amely a működési nyereség és a kamatkiadások hányadosa, és azt jelzi, hogy mennyire könnyen tudják fizetni a fennálló adósságok kamatait – március végén az elmúlt egy év legalacsonyabb értékére csökkent, amit elsősorban a kínai, dél-koreai, indonéziai és vietnami vállalatok rontottak. Ugyanakkor az ázsiai vállalatok adósságállománya 2022 márciusának végére 6700 milliárd dollárra ugrott, negyedével többre, mint két évvel korábban.

Főként azon kínai vállatok számára okozhat problémát az erősödő dollár és az emelkedő jegybanki kamatlábak miatt megdrágult kamatfizetés, amelyek a legtöbb üzletet helyben bonyolítják, és nem sok exportjuk van, ami növelné a bevételeik értékét. A problémákat tetézi, hogy ezek a vállalatok a helyi lakosság gyengébb fizetőképessége miatt nehezen tudják áthárítani a nyersanyagárak megugrásából fakadó többletköltségeket a vevőkre, ami összenyomja az árrést.

Különösen a China Evergrande Group tavalyi válsága óta nyomás alatt lévő kínai ingatlancégek fogják tudni nehezen refinanszírozni az adósságot

– állítja Herald van der Linde, az HSBC vezető részvénystratégája.

Ezeknek az ingatlanvállalatoknak 12,9 milliárd dollár értékű 2022 második felében lejáró dollárkötvényei vannak.

A tovagyűrűző nehézségeke utal, hogy Honan tartomány számos helyi bankja küzd likviditási problémákkal, emiatt több millió dollár értékben, főként kisbetétesek jüanbetétjét fagyasztották be, ami ellen vasárnap többezeres tüntetés robbant ki a kínai jegybank csengcsoui központja előtt, amit a rendőrség erőszakkal oszlatott fel. Az ügy jelentőségét jelzi, hogy a helyi hatóságok a digitális covid-ellenőrző rendszereket manipulálva próbálták akadályozni, hogy a betétesek a tartományi fővárosba utazhassanak tüntetni, ami országos felháborodást váltott ki.

Az újabb kínai lezárások okozta gazdasági kockázatok nemcsak a kínai tőzsdékre voltak hatással hétfőn, de a globális olajpiacot is megmozgatták. A világ legnagyobb olajimportőrének esetleges olajkereslet-csökkenésére reagált a piac azzal, hogy az olajárak változékony kereskedésben csökkentek.

A Brent nyersolaj legrövidebb határidős jegyzései reggel óta 2 százalékkal, 104,88 dollárra csökkentek 14:00-kor (CET), a pénteki drágulást visszafordítva.

A Brent nyersolaj árának napi alakulása (dollár/hordó)A Brent nyersolaj árának napi alakulása (dollár/hordó)

A WTI nyersolaj ára hasonló mértékben csökkent, 14:00 körül 102,26 dollárt kellett fizetni egy hordójáért. Míg a hosszú pozíciói a legalacsonyabb szinten vannak 2020 márciusa óta, amikor a járvány kezdeti kitörése miatt összeomlott a kereslet. Ez pedig a kínálat jelenlegi szűkössége közepette különösen figyelemreméltó.

A Shanghai Composite index 1,27 százalékkal 3,314 pontra, míg a Sencsen Composite 1,87 százalékkal 12,617 pontra esett hétfőn, és ezzel több mint két hete a legalacsonyabb szintre került.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.