Business

Kijev egy kicsit közelebb került Brüsszelhez – háborús összefoglaló


Az ukrán katonák helyzete a kelet-Donbászban „rendkívül nehéz” – mondta a luhanszki régió kormányzója. A feltételezések szerint mintegy 568 civil rejtőzik a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, miközben felerősödtek az orosz támadások, és újult erővel próbálják meghódítani Szeverodonyeck és Liszicsanszk városokat. Egy lépést tettek az orosz csapatok, hiszen ellenőrzésük alá vonták a frontvonalban fekvő Toshkivka falut a Donbász régióban, ami az említett két nagyobb település közelében található. A szeverodonyecki kerületi katonai adminisztráció vezetője, Roman Vlasenko kijelentette, hogy a falu hétfő óta nem áll ukrán ellenőrzés alatt, és hozzátette, hogy a Donbaszért folyó csata továbbra is nyitott.

Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen. Fotó: MTI/EPAUkrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen. Fotó: MTI/EPA

Egy oroszbarát tisztségviselő szerint egy olajkúthoz közelít az a tűz, amely azután tört ki, hogy az ukrán erők állítólag olajfúrótornyokat támadtak meg a Fekete-tengeren a Krím partjainál. Három ember megsebesült, hét ember pedig eltűnt. Az annektált Krím oroszok által támogatott vezetője, Szergej Akszjonov Kijevet tette felelőssé a támadásért.

Oroszország azt követelte Litvániától, hogy haladéktalanul szüntesse meg az EU szankciós listáján szereplő áruk tranzitjának tilalmát a területén keresztül az oroszországi kalinyingrádi exklávéba. Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára szerint a tilalom következményei „komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára”.

A Kreml közölte, hogy két elfogott amerikai önkéntesre nem vonatkoznak a genfi egyezmények, és halálbüntetésre számíthatnak. Az orosz média azt állította, hogy az Ukrajnában eltűnt három amerikai önkéntes közül kettőt elfogtak és az oroszbarát szeparatista erők tartják fogva. A Kreml azonban cáfolta, hogy tudta volna a két férfi tartózkodási helyét.

Őrizetbe vettek egy magas rangú ukrán kormánytisztviselőt és egy cégvezetőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy feltételezett orosz kémhálózat részei – közölte az ukrán biztonsági szolgálat (SBU). Azt állították, hogy a pár „különböző hírszerzési információkat továbbított az ellenségnek: a védelmi képességünk állapotától az államhatárnál történt intézkedésekig és az ukrán rendfenntartók személyes adataiig”.

Az európai országok egységesen támogatják Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadását – mondta Luxemburg külügyminisztere. Jean Asselborn azt mondta újságíróknak: „Azon dolgozunk, hogy megmutassuk Putyinnak, Ukrajna Európához tartozik, és meg fogjuk védeni azokat az értékeket is, amelyekért Ukrajna is kiáll.”

A brit kormány “eltökélt” további szankciók bevezetésére Oroszországgal szemben, és ezt folytatja mindaddig, amíg Moszkva teljesen ki nem vonul Ukrajnából – mondta Liz Truss brit külügyminiszter. Az politikus arról beszélt, hogy szerdán Törökországba utazik. A látogatás célja, hogy megoldást találjanak az ukrán gabona Odesszából való elszállítására. (Forrás: Guardian)

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.