Business

Igaza lesz Putyinnak, élelmiszerválságot szabadított a világra – Piac&Profit


Az orosz elnök szerint persze a kialakuló élelmiszerválságért nem ő a hibás, hanem a nyugati szankciók.

Raskó György agrárközgazdász, a Földművelésügyi minisztérium volt államtitkára régi motoros a szakmában, de saját bevallása szerint még ő sem látott ilyet. Ahogy fogalmaz, ami a világ élelmiszerpiacán történik mostanában, az példátlan a modern kori történelemben.

Hiány és drágaság, egyszerre lesz lehetséges (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Több, mint 45 éve foglalkozik agrárgazdasági ügyekkel, tőzsdei árfigyeléssel, de csak kapkodja a fejét. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) március havi globális élelmiszer-árindexe egy hónap alatt 12,6 százalékkal ugrott meg, amire még soha nem volt példa. A gabonák 17 százalékkal, a növényi olajok árai 23 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Ez utóbbiak világpiaci ára reálértékben is történelmi csúcsra emelkedett. Ehhez képest a tej- és tejtermékek drágulása szerény mértékű, 2,6 százalék volt, de a húsfélék is “csak” 4,8 százalékkal mentek fel. A cukor 6,7 százalékkal. A gabonák és olajos magvak tőzsdei jegyzései már elérték a várható felső szintet, kivéve két termék: a búza és a napraforgó. Mindkettő ára tovább kúszik felfelé az ukrán – orosz háború miatt. Ukrajnában, amely ország a világ legnagyobb napraforgó-olaj termelője és exportőre, az idén fele akkora területen fognak vetni, ami sok millió tonna termelés-kiesést jelent mindkét növény esetében. Ukrajna e két növényből olyan jelentős termelő, hogy teljesítménye a világpiaci árak alakulására közvetlenül hat.

Az EU-n belül a magyar háztartások élelmiszer kiadásainak aránya kiugróan magas, valahol a román és bolgár szinten van. Romániában például 26 százalék volt 2019-ben, most ott is 27-28 százalék lesz. A nyugati országokban sokkal jobb a helyzet, Ausztriában egy átlagos háztartás jövedelmének csak 9,7 százalékát fordítja élelmiszerre és italokra, Írországban ez a szám még kevesebb: 8,6 százalék.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close