Lifestyle

Hogyan válasszunk paplant: 6 hasznos tanács


Az alvás során fellépő komfortérzet egyik alaptényezője a jó minőségű paplan. Szerepe van a test hőmérsékletének szabályzásában, így hozzájárul a pihentető alváshoz.


Fénykép forrása: mezoni.hu

Az alvás során fellépő komfortérzet egyik alaptényezője a jó minőségű paplan. Szerepe van a test hőmérsékletének szabályzásában, így hozzájárul a pihentető alváshoz. Az alábbiakban hat tanáccsal szolgálunk a paplanválasztással kapcsolatban.

Bizonyos paplanokat kifejezetten a hideg vagy a meleg évszakokra terveznek, de olyanok is vannak, amelyek egész évben használhatók, mint például a 4 évszak paplan. Ez kétféle paplan kombinációja: egy vékony és egy vastag, amelyek külön vagy együtt is használhatók, így ez szezontól függetlenül egy praktikus megoldás.

Az efféle paplanok rendkívül hasznosak, mivel az év bármely időszakában használhatók, ami azt jelenti, hogy nem szükséges vagyonokat áldozni különböző típusú paplanokra.

A külső réteg anyaga

A paplan külső rétegének anyaga rendkívüli fontossággal bír, mivel ezen múlik az egész paplan tartóssága. Válassz tartós szövetet, amely ugyanakkor kellemes, puha tapintású, mint amilyen a mikroszálas anyag. Egy másik jó tulajdonságokat ötvöző anyag a gyapot.

Ugyanakkor érdemes odafigyelni arra is, milyenek a minták. Az adott színektől függetlenül fontos, hogy a festék ne oldódjon ki a mosás során. Az igazán jó minőségű paplan olyan technológiával készül, ami biztosítja tartósságát.

A paplan töltete

Fontos, hogy mindig a legjobb minőségű töltettel készült paplant válaszd. A töltet függvényében felmerül a hőmérséklet-szabályozás és a paplan súlyának kérdésköre. Két fő töltet kategória létezik: természetes és szintetikus alapanyagok.

A természetes paplan tölteteket bambuszból, gyapjúból, libatollból vagy pihéből készítik. A szintetikus töltetek készülhetnek poliészterből (mikroszálas vagy nanoszálas), szilikonizált műszál golyóból vagy más anyagokból.

Sűrűség

Egy újabb gyakorlati szempont, ami segíthet a megfelelő paplan kiválasztásában. A sűrűség mérése gramm/négyzetméter alapon történik, és azt mutatja meg, hogy az adott paplan a meleg, illetve a hideg időszakban vagy egész évben megfelelő.

A nyári paplanok közös tulajdonsága, hogy alacsony sűrűségűek, általában 200 g/m2 A téli paplanok sűrűsége már nagyobb, általában 400-500 g/m2 közötti. A 4 évszak paplanok egy nyári, 120-200 g/m2 sűrűségű, illetve egy téli, 200-300 g/m2 sűrűségű paplanból állnak, amelyek külön és együtt is használhatók.

Paplanfelület elosztása

A paplan felületének több részre osztását steppelésként is ismerheted, ami azt jelenti, hogy kis zsebecskékben varrják le a paplan töltetét. Ez hasznos dolog, mivel a paplan a kisebb részekre történő felosztás által tartósabbá válik. A több zsebecske növeli annak az esélyét, hogy a paplan hosszabb ideig maradjon jó állapotban.

Hipoallergén tulajdonságok

Az allergiától szenvedők számára ma már többféle hipoallergén paplan készül. A libatollból és pihéből készülő paplanokat kerülni kell, mivel ezek nagy eséllyel válthatnak ki allergiás reakciókat.

A szintetikus alapanyagok általában hipoallergén tulajdonságokkal bírnak. Fontos tudni, hogy a hipoallergén alapanyagok mellett az is lényeges, hogy a paplant időnként szakszerűen ki kell tisztíttatni.

Sokan a paplan alapanyagaiban felgyűlő porra vagy atkákra allergiásak, így a tisztítás legalább annyira lényeges, mint a hipoallergén alapanyag.

A paplan megvásárlása előtt ellenőrizd, hogy megtörtént-e az alapanyagok antiallergén kezelése. Továbbá tartsd be a csomagoláson vagy a címkén feltüntetett karbantartási utasításokat.

A fenti tanácsok segítségével válaszd ki a számodra leginkább megfelelő paplant!

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.