Business

Felháborodtak a román tévénél az eurovíziós csalás miatt


A 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál zsűriszavazása során az EBU közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy a második elődöntőben hat ország nemzeti zsűrijét eltávolították a versenyből. Ezeket az országokat a második elődöntőben és a nagydöntőben is a “hasonló szavazási szokásokkal rendelkező országok” összesített eredménye váltotta ki.

A 2022-es Eurovízióról eltávolított hat nemzeti zsűri a következő országokból származott:

Azerbajdzsán
Grúzia
Montenegró
Lengyelország
Románia
San Marino

Az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) összeurópai szavazópartnere által a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjének második ruhapróbája utáni zsűri szavazásának elemzése során hat ország eredményeiben állapítottak meg bizonyos szabálytalan szavazási mintákat – közölte az EBU.

A hat ország között szerepelt Románia is, amelynek zsűrijének beszámolója szerint ők a maximum pontszámot adták a Moldovai Köztársaságot képviselő Zdob şi Zdub együttesnek – írja a Világgazdaság.

A TVR román televízió vasárnap délután reagált a botrányra, és közölte, Románia képviselői “meglepve” tapasztalták, hogy a román zsűri szavazásának eredményét nem vették figyelembe a végső rangsor kiszámításánál. 

A román televízió azt állítja, a román zsűri úgy döntött, hogy a legmagasabb pontszámot adja a moldovai képviselőknek, és azzal vádolja az EBU-t, hogy 

sem a zsűritagokat, sem a TVR képviselőit nem értesítették a román szavazással kapcsolatos gyanúról, és ami teljesen elfogadhatatlan, a játék közben módosították a szabályokat.

A románok szerint őket nem tájékoztatták semmiféle visszaélésről, és lehetőséget sem kaptak reagálni a felvetésekre. Sőt, állításuk szerint helyszíni tudósítójukat elhallgattatták, nem adtak neki lehetőséget, hogy élőben bejelentkezzen. 

Elmondásuk szerint a TVR-nek a nemzeti zsűri szavazásánál az EBU-val való kommunikációt irányító felelőse észrevette az eltérést az előző napon, a zsűrinek szánt műsor után elküldött pontszámok és az EBU által a rendezvény során közölt számok között. A műsorvezető Eda Marcus ugyanakkor nem léphetett be a hivatalos adásba, hogy közölje az eredményeket. Pedig a TVR szavazásért felelős személye két telekonferencián vett részt a szervezőkkel, hogy megismerkedjen a felolvasás szabályaival. Részt vett a zsűri eredményének közvetítésének próbáján is, anélkül, hogy bármilyen gyanúról vagy a szervezőnek a romániai zsűri szavazatával kapcsolatos változtatási szándékról értesítették volna – tette hozzá a TVR.

Borítókép: Az ukrán Kalush Orchestra tagjai ünnepelnek, miután a Stefania című dalukkal megnyerték a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Torinóban 2022. május 14-én.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.