Entertainment

“Ez egy nagyon elb.szott sztori” – 95 gyereket nemzett a nőgyógyász az anyák tudta nélkülA Netflix legújabb dokumentumfilmje, az Apánk azt a történetet meséli el, hogyan fedezte fel egy nő, hogy 94 féltestvére van. Jacoba Ballard tinédzser kora óta tudta, hogy spermadonor útján fogant, és arra jutott, hogy valahol lehet egy vagy két féltestvére. 2014-ben, 33 évesen regisztrált egy online fórumra örökbefogadott és donor által fogantatott gyermekek számára, és nem telt el sok idő, és talált egy másik nőt, akinek az édesanyja szintén termékenységi kezelést kapott Dr. Donald Cline-tól.

De ami a saját származása iránti érdeklődésnek indult, lassan egy sötét ösvényre vezette, ahol felfedezte, hogy a férfi súlyos titkot őriz – Jacobának 94 (vagy több) féltestvére is van. „Ez egy nagyon elb.szott sztori” – kezdi megszólalását Matt White, az Apánk egyik szereplője, és ez a tételmondata is lehet az egész filmnek.

Dr. Donald Cline a meddőséggel küzdő párok megmentőjeként vált ismertté, miután 1979-ben megnyitotta magánklinikáját Indiana-államban, és úttörőként vált a mesterséges megtermékenyítés specialistájává. Betegei többsége abban a tudatban élt, hogy orvosuk a saját férjük spermáját, vagy orvostanhallgató spermadonorok mintáját használta fel a megtermékenyítések alkalmával, több száz családot megajándékozva így a gyermekáldás örömével. Az orvos azt is nyilatkozatba adta, hogy egy donor maximum 3 mintát adhat, tehát elkerülhető az, hogy kis területen a féltestvérek a tudtukon kívül összetalálkozzanak.

Az igazság azonban az volt, hogy egy-egy vizsgálat során az orvos átment a szomszéd szobába, ahol magához nyúlt és a saját spermáját fecskendezte a gyanútlan gyermekre vágyó nőkbe. 

Hosszú évtizedeken keresztül senki nem jött rá erre egészen addig, míg Jacoba Ballard el nem végzett egy DNS-tesztet, amely során kiderült, hogy legalább 8 féltestvére van. Ez azonban ellent mondott annak, amit édesanyja állított, hogy az orvos biztosította, maximum 3 gyermek születhet ugyanattól a donortól. Jacoba ezért nyomozni kezd és féltestvéreivel végül eljutnak Cline dokihoz.

Cline azonban a törvény szerint nem követett el bűnt azért, mert a saját spermáját adta, Indiana államban ugyanis ez nem volt tiltott. A biológiai gyerekei azonban most beadtak egy törvénymódosítási indítványt, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő. Amióta napvilágot látott az eset, Cline igyekszik meghúzni magát, miközben több száz gyereke és azok gyerekei közvetlen környezetében él.

“Tényleg azt hitted, hogy nem fogunk találkozni? Hogy véletlenül nem fogunk randevúzni egymással? Hogy nem lesznek gyerekeink, akik esetleg egymásba szeretnek?” – tette fel neki a kérdést az egyik gyereke.

 

 Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close