Lifestyle

Életmódváltás – egyszerűbb, mint gondolnánk


Borka Amelita táplálkozási és életvezetési tanácsadó, online és személyi edző szerint a kiegyensúlyozott életmód kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. “A mai világban, ahol minden egy karnyújtásnyira elérhető, azt gondolnánk, hogy az emberek gondtalanabbak, mint valaha. A végtelen információ azonban, amivel nap mint nap szembesülünk azonban ahelyett, hogy egyértelműbbé tenné, sokszor csak megbonyolítja a helyzetet, legyen szó bármiről.”.

2022-ben egészségtudatosabbak vagyunk, mint valaha. Hogy ez az elmúlt két évben lezajlott események, vagy a social médiában látottak hatása miatt van így, kérdőjeles. Mindenesetre mindenki jó egészséget akar és jó formába akar lenni. Mindennek ellenére számtalan globális kutatás mutatja, hogy a krónikus betegségek, az elhízás és az életmóddal és táplálkozással összefüggő korai halálozások száma egyre csak nő, a gyógyszeripari cégek pedig virágoznak. Mi áll az ellentétes tények hátterében? Borka Amelitával beszélgettünk a témáról.

“Az egészséges életmód, ahogyan a nevében is benne van, az egészségre koncentrál, méghozzá a fizikai és a mentális egészség egyensúlyára, hiszen a testi és a lelki egészség szorosan összefügg, így az egyikben bekövetkező változás közvetlenül kihat a másikra. Ennek ellenére sokaknak az egészséges életmód a jó fizikummal egyenlő. Azt hajkurásszuk, hogy úgy nézzünk ki, mint a kedvenc influenszerünk, és hajlandók vagyunk érte bármit megtenni, még akkor is, ha a folyamatban sérül az egészségünk. Na már most, ebben az egyenletben sehol nem szerepel az egészség vagy az életmód.” – mondja Amelita.

Az interneten manapság bárki adhat tippeket arra, hogy miként kellene cselekednünk, mit és mennyit kéne ennünk, és a “tanácsadó” hitelességének megkérdőjelezése nélkül követjük az utasításokat, ha valami olyat ígér, ami számunkra jól hangzik. Ki a hibás ebben? A “tanácsadó” vagy az olvasó, aki háttérkutatás nélkül elhiszi, amit olvas? 

“Tudjuk, hogy minden embernek táplálékra van szüksége a növekedéshez és az egészséges test és elme fenntartásához. Ez rendben is van. A probléma ott kezdődik, hogy nincs két egyforma igényű  ember. Nemcsak mennyiségben, de milyenségben is teljesen eltérő egyénenként, hogy mire van a szervezetüknek szüksége. Ami valakinek működik, másnak egyenesen káros lehet és vica-versa. Persze, ha valami elég jól hangzik, elég gyors és látványos eredményt ígér, miért is ne dőlnénk be neki?! Sok cég és szakember pontosan az emberi természet ezen rossz tulajdonságát használja ki  saját profitszerzésre. Nem kell messzire menni, csak emlékezz vissza, hogy te magad hány diétát, tisztítókúrát és ilyen-olyan szupertablettát próbáltál már ki életed során, ami rapid változást ígért, sikertelenül, és ott van a válasz; minden, ami időszakos megoldásra épül, eredménytelen. Meg kell tanulnunk hallgatni a testünkre. Felismerni és eleget tenni a jelzéseinek. Nálad jobban ugyanis senki nem tudja, hogy mire van szükséged.” –teszi hozzá. “Hogy legyen mire alapoznunk, természetesen elengedhetetlen egy alapszintű tudás arról, hogy általánosságban mire van szüksége az emberi szervezetnek, és itt jön képbe a megbízható forrásból való informálódás és egy jó szakemberrel való együttműködés.”

A táplálkozás mellett köztudottan a fizikai aktivitás és a testmozgás is részét képezi az egészséges életmódnak. Vajon ezt jól értelmezik, és jól használják-e fel az emberek, mint egészségtudatos eszközt?

“Az emberi test mozgásra van teremtve. Az aktivitás hiánya elhízásban, gyengeségben, az állóképesség hiányában és általános rossz egészségi állapotban nyilvánulhat meg. Ezzel mindenki tisztában van. Manapság azonban az emberek többsége – és ez főleg igaz a női társadalomra – csupán fogyókúrás eszközként tekint az edzésre. Ha valaki csak azért sportol, hogy kalóriát égessen, elveszik belőle az élvezet. Igen, a testmozgás fontos az egészség és a jó fizikum szempontjából, és valóban kalóriát éget, de ha nem élvezzük, amit csinálunk, kevésbé valószínű, hogy rendszeresen fogjuk csinálni. Itt ugyanaz érvényesül, mint a táplálkozás esetében; meg kell találnunk azt a mozgásformát, ami számunkra élvezetes. Csak azért, mert valakinek szenvedélye a konditeremben járás és a súlyemelés, és ezzel érte el a fizikai céljait is nem azt jelenti, hogy az az egyetlen út, amire nekünk is kell lépnünk.”
 
“Mindemellett fontos megemlíteni, hogy mind a táplálkozás, mind a testmozgás terén nagyon fontos a fokozatosság, és a “kevesebb néha több” -elv. A túlzásba vitt edzés könnyen a szervezet folyamatos gyulladásos állapotához vezet, és késlelteti a regenerációt, amivel egyenesen magunk és a céljaink ellen dolgozunk, hiszen később fogjuk látni az eredményeket. Akármennyire is ellentmondásosnak hangzik, edzés esetében nem a mennyiség, hanem a hatékonyság, a célzott stratégia és az intenzitás az, ami számít. Hogy tudjuk, hogy mit miért csinálunk, és ne csak ész nélkül álljunk a futópadra órákat naponta.”

Mi az tehát, amit sokaknál számtalan próbálkozás ellenére is hiányzik?

“Tudatosság, mértékletesség, fokozatosság, türelem. Akár megelőzés és jólét szempontjából, akár már kialakult egészségügyi probléma miatt próbálunk életmódot váltani, el kell fogadnunk a tényt, hogy nem ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Az életmódváltás egy folyamat, aminek a végén tudatában leszünk annak, hogy a saját testünknek mire van szüksége ahhoz, hogy a maximumot nyújthassa fizikálisan és mentálisan. A jó fizikum mindig automatikus velejárója a folyamatnak. De addig, amíg belülről nincs rendben a szervezetünk, ne várjuk el tőle, hogy kívülről úgy nézzen ki, ahogy azt mi akarjuk. A perspektíva megváltoztatása fizikumról-egészségre a kulcs.”

Amelita nőkkel és férfiakkal egyaránt dolgozik, azzal a céllal, hogy hasznos tudás elsajátításán és új szokások beépítésén keresztül új megközelítést nyújtson az egészséges életmód megítéléséről. Honlapján számos hasznos információ elérhető, és ingyenes konzultációs hívás is foglalható.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.