Business

Egyre kevesebbre elég a fizetés


2022. 07. 26. 03:00

Bár a bruttó és nettó bérek májusban is két számjegyű növekedést mutattak, az összkép az infláció és a bérek mediánját nézve jóval árnyaltabb.

A bruttó átlagbérek 496 ezer forintot tettek ki májusban, a kedvezmények nélküli nettók pedig közel 330 ezer forintnál tartottak. Mindkettő jelentős, közel 15 százalékos éves emelkedésnek felel meg, ami a garantált bérminimum és a minimálbér év eleji növelésének, a költségvetési szférában megvalósult – előre beütemezett – fizetésemeléseknek, továbbá a munkaerőhiányból adódó béremelési kényszernek köszönhető – értékelte a friss adatokat Németh Dávid, a K&H vezető elemzője, aki egyúttal hozzátette: A részletes adatok alapján vannak kedvezőtlen folyamatok is.

100 ezres eltérés

Egyrészt az átlagbérek mellett érdemes a medián értékeket megnézni. Bár ezek is több mint 14 százalékkal emelkedtek, de jóval elmaradnak az átlagoktól.  
A bruttó fizetések mediánja például májusban 398 ezer forintot tett ki, ami közel 100 ezer forinttal marad el az átlagtól. A medián értéke azért fontos, mert megmutatja, hogy az alkalmazottak fele ennél magasabb, a másik fele pedig ennél alacsonyabb összeget kap. 

Mekkora ereje van a fizetéseknek?

“2012 és 2017 szeptembere között a nettó reálkereseteknél fokozatosan növekedő dinamikát láttunk, a csúcs 12,2 százalékos érték volt. Ugyanakkor azóta lassul a növekedés üteme. Az elmúlt bő egy évben az egyszeri kiugrásoktól – például a fegyverpénz hatásától – eltekintve 0 és 5 százalék közötti reálbéremelkedés volt a jellemző. Idén májusban pedig 3,8 százalékot tett ki. Az infláció további gyorsulása miatt az év hátralévő részében a reálkeresetek tempója további lassulást mutathat. Azaz a fizetések vásárlóereje gyengülhet” – tette hozzá. Szerinte az év második felében a reálbérindex alakulását az esetleges évközi béremelések nagyban befolyásolhatják. Ha viszont ezek elmaradnak vagy mérsékeltek lesznek, akkor a negatív tartományba kerülhet a mutató. 

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.