Business

Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló


– A svéd kormány úgy döntött, hogy benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – jelentette be hétfő délután Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

A kormányfő az ügyben tartott parlamenti vitát követően tett bejelentésében azt mondta: az ország most lezár egy korszakot, és egy új korszakba lép át.

Hangoztatta, hogy a svéd parlamentben a képviselők nagy többsége támogatta a NATO-csatlakozást, és a hivatalos jelentkezést – Finnországgal összehangolva – már a napokban be is nyújtják, írja az MTI.

 A legjobb döntés Svédország és a svéd lakosság számára az, hogy csatlakozik a katonai szövetséghez – mondta Andersson, hozzátéve: arra számítanak, hogy a taggá válás teljes folyamata egy éven belül lezárulhat. A stockholmi parlamentben tartott biztonságpolitikai vitán hétfő délelőtt csaknem az összes párt támogatta Svédország NATO-tagságát.

Finnország már vasárnap megerősítette, hogy Helsinki be fogja adni csatlakozási kérelmét.

– Oroszország válaszolni fog a NATO katonai infrastruktúrájának Finnországra és Svédországra történő kiterjesztésére – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján.

Putyin választ ígért. Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik/EPAPutyin választ ígért. Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik/EPA

Putyin szerint a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni.

Hozzátette, hogy a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, mert Moszkvának “nincs problémája ezekkel az országokkal”.

Az orosz elnök a NATO-bővítést mesterségesként jellemezte. Rámutatott, hogy a szövetség túllép a földrajzi rendeltetésén, és megpróbál más régiókat “nem a legjobb módon” befolyásolni.

– Nem született döntés az európai uniós külügyminiszterek tanácsülésén az orosz olajembargóval kapcsolatban.

Azonban a kormány továbbra is kitart az álláspontja mellett, ugyanis senki nem várhatja el, hogy a magyar emberek fizessék meg az ukrajnai háború árát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Magyarország továbbra is várja az Európai Bizottság javaslatait arra vonatkozóan, hogy miként lehetne elkerülni azokat a nehézségeket, amelyeket az újabb szankciós csomag elfogadása jelentene hazánk gazdasága számára.

Ez ugyanis jelenlegi formájában hatalmas károkat okozna Magyarország számára, az intézkedés több százmillió eurónyi beruházást igényelne, ráadásul az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékos növekedését eredményezné, ami általános áremelkedést is maga után vonna – mutatott rá.

– Orbán Viktor szerint szankciókkal csak papíron lehet térdre kényszeríteni Oroszországot, akik pedig mégis ezt akarják, azok papírpolitikusok. Mint mondta, Magyarország nem akadályozza meg a szankciókat, amíg azok nem veszélyeztetik az ország energiabiztonságát, ez ugyanis „vörös vonal”.

– Az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az Oroszország indította Ukrajna elleni háború próbára teszi az Európai Unió gazdasági ellenállóképességét, így a korábbi várakozásokhoz képest az uniós gazdaság növekedési kilátásai várhatóan lefelé, az inflációs mutatók felfelé módosulnak.

– Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására – jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter hétfőn Varsóban.

– Az orosz erők hétfő reggel rakétacsapást mértek a dél-ukrajnai Odessza megyére.

Az eddigi információk szerint négyen sebesültek meg a támadásban, köztük egy gyermek – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál a katasztrófavédelemre és a déli hadműveleti parancsnokságra hivatkozva.

– Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője három ukrán katonai repülőgép lelövéséről és számos földi célpont megsemmisítéséről számolt be Ukrajnában.

– Moszkvai és állami tulajdonba kerülnek az oroszországi Renault-érdekeltségek.

A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az orosz ipari és kereskedelmi minisztériumnak alárendelt Központi Járműipari Kutatóintézet (NAMI) kapja meg, az orosz fővárosban ismét megkezdődik a Moszkvics gyártása.

– A McDonald’s Corp. amerikai gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját – számolt be hétfőn a McDonald’s bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.