Business

Döntött az amerikai szenátus: Jerome Powell marad a Fed élénAz újabb négyéves ciklusra szóló megbízást kétpárti támogatással, 80 szavazattal 19 ellenében fogadta el az amerikai törvényhozás felsőháza.

A WSJ megjegyezte, hogy Jerome Powellnek nem vált könnyebbé a dolga az előző ciklushoz képest, tekintettel arra, hogy a Fednek 40 éve nem tapasztalt mértékű inflációval kell megbirkóznia.

Joe Biden amerikai elnök a héten a Fehér Házban mondott beszédében azt fejtegette, hogy az infláció elleni küzdelem “a legfontosabb hazai prioritása”. Az elnök a koronavírus-világjárványt, az ellátási lánc problémáit, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúját okolta a magas inflációért.     

Biden már tavaly jelezte, hogy a folytonosság érdekében újra jelöli a 69 éves Powellt, akit még Donald Trump volt elnök jelölt 2018-ban a Fed vezetői székébe. Azt megelőzően Barack Obama elnöksége idején nevezték ki a Fed kormányzói tanácsába.

A szenátus bankügyi bizottsága március 16-án hagyta jóvá Powell jelöltségét, a 24 fős testületből egyedül Elizabeth Warren demokrata párti szenátor szavazott a kinevezése ellen. Csütörtökön a szenátus egésze voksolt és hagyta jóvá a kinevezést.

Címlapkép forrása: Getty Images

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.