Entertainment

Csak egy kérdés, és kiderül, nárcisztikus ember vagy-eCsupán egyetlen kérdésből kiderülhet, valaki nárcisztikus személyiség-e, vagy sem. Egy 2200 emberen végzett kutatás szerint, elegendő csupán megkérdezni őket, úgy érzik-e, hogy nárcisztikusak. A válaszból pedig kiderül az igazság.

A pszichológusok gyakran használnak egy 40 tételből álló kérdéssort, a Narcissistic Personality Inventory (Nárcisztikus személyiség leltár) nevű kérdőívet. Ám a friss tanulmánynak elegendő volt egyetlen kérdés is, mégpedig ez:

Milyen mértékben ért egyet ezzel az állítással: „Nárcisztikus vagyok”. (A „nárcisztikus” szó egoista, énközpontú és hiú embert jelent.)

Az emberek egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték magukat, ahol az 1 azt jelenti, hogy „nem nagyon igaz rám”, a 7 pedig azt, hogy „nagyon igaz rám”. Az eredmények elég közel álltak a nárcizmus más mérőszámaihoz, amelyek mind több kérdést igényelnek.

A módszer valószínűleg maga a nárcizmus természete miatt működik ilyen jól.

„Azok az emberek, akik hajlandóak beismerni, hogy nárcisztikusabbak, mint mások, valószínűleg valóban nárcisztikusabbak. A nárcisztikus emberek szinte büszkék erre a tényre. Egyenesen meg lehet kérdezni őket, mert nem tekintik a nárcizmust negatív tulajdonságnak – úgy gondolják, hogy felsőbbrendűek másoknál, és ezt nyugodtan kimondják nyilvánosan” – mondta Brad Bushman, a tanulmány első szerzője.

Bár a nárcisztikusok elsőre vonzónak tűnnek, személyiségük hosszú távon mérgező lehet, mert kevéssé törődnek mások érzéseivel.

„Összességében a nárcizmus mind az egyének, mind a társadalom számára problémás. Azok, akik úgy gondolják, hogy már így is nagyszerűek, nem próbálnak meg fejlődni. A nárcizmus pedig azért rossz a társadalom számára, mert azok az emberek, akik csak magukra és a saját érdekeikre gondolnak, kevésbé segítőkészek másokkal szemben.” – tette hozzá a kutató.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close