Business

Bukarest támogatja Észak-Macedónia EU-csatlakozását – ProfitLine.hu


2022. 04. 17. 02:00

Bogdan Aurescu román külügyminiszter csütörtöki szkopjei látogatásán megerősítette, hogy Bukarest határozottan támogatja Észak-Macedónia csatlakozását az Európai Unióhoz – olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

Aurescu csütörtökön hivatalos látogatást tett Észak-Macedóniában, ahol kollégájával, Bujar Osmani külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

A tanácskozást követően Aurescu elmondta, hogy Bukarest szerint Észak-Macedónia készen áll a csatlakozási tárgyalásokra. Hangsúlyozta, hogy “Oroszország Ukrajna elleni illegális agressziója” közepette az EU bővítése soha nem volt még ennyire lényeges, hiszen fontos, hogy a Nyugat-Balkán térsége stabil és biztonságos legyen, és ez nemcsak a térség országai számára, hanem az EU-nak is stratégiai fontosságú. Hangsúlyozta, hogy Románia az egyik legelkötelezettebb támogatója az Európai Uniónak. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly valamennyi uniós külügyminiszter a nyitottságát fejezte ki, hogy Brüsszel megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

A román külügyminiszter kiemelte, hogy a csatlakozási tárgyalások érdekében reformokra van szükség, és Románia kész támogatást nyújtani Szkopjénak.

A tárgyaláson a felek kitértek az orosz-ukrán háborúra is. Aurescu elmondta, hogy “az orosz erők által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeket mielőbb ki kell vizsgálnia a nemzetközi igazságszolgáltatásnak”.

A román diplomácia vezetője elismerését fejezte ki, hogy Észak-Macedónia csatlakozott az Oroszország elleni európai intézkedésekhez, s ez – mint mondta – megerősíti Szkopje “valós elkötelezettségét, hogy az Európa felé vezető úton haladjon”. Aurescu meghívta Észak-Macedóniát, hogy csatlakozzék a Romániába tervezett NATO-harccsoporthoz.

Észak-Macedónia Románia második legjelentősebb kereskedelmi partnere a Nyugat-Balkánon – olvasható a közleményben.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close