Business

Bizonytalanság a devizafronton az ukrán válság miatt


Németh Dávid az MTI-nek küldött elemzésében azt írta: a forint, a zloty és a cseh korona az Ukrajna ellen indított orosz támadás után február 18-hoz képest 7-9 százalékkal gyengült a dollárhoz képest. Ezzel szemben a szintén feltörekvő piaci devizák közé tartozó török líra és a dél-afrikai rand 3-3 százalékot, a dél-amerikai fizetőeszközök mint például az argentin pesó és brazil reál, pedig mindössze 0,5 százalékos veszteséget könyveltek el.

A forint, a zloty és a cseh korona 7-9 százalékkal gyengült a dollárhoz képest Fotó: depositephotosA forint, a zloty és a cseh korona 7-9 százalékkal gyengült a dollárhoz képest Fotó: depositephotos

Az adatok jól mutatják, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás bizonytalanságot okozott a devizafronton, a feltörekvő piaci devizák többsége gyengült a dollárhoz képest, de leginkább az Ukrajnához közelebb eső országok devizáit gyengítette a bizonytalanság – hangsúlyozta az elemző.

Árstabilitásra törekszenek

Miután magyar deviza szerdán újabb történelmi mélypontra került – az euró árfolyam elérte a 382 forintot – az elemző szerint még inkább számítani lehet a Magyar Nemzeti Bank kamatemelésére. 

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás kedden jelezte, hogy a jegybank minden eszközzel igyekszik megteremteni az árstabilitást. Ezért Németh Dávid arra számít, hogy csütörtökön az MNB 30 bázispontot meghaladó mértékben emeli az egyhetes betét kamatát.

Az MNB monetáris tanácsa legutóbb február 22-én emelte az alapkamatot 50 bázisponttal 3,40 százalékra, és ugyanekkora mértékkel növelte az egynapos betéti kamatot ugyancsak 3,40 százalékra, illetve az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatát 5,40 százalékra.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.