Business

Bayer Zsolt: Ukrajnában most olyan könyvégetés folyik, mint a náci Németországban


Első hallásra talán apróságnak tűnő, de mégis azt gondolom, hogy fontos és megdöbbentő hír érkezett ismét Ukrajnából. Egy nő, bizonyos Olekszandra Koval – aki az ukrajnai könyvtárak ellátásáért felelős igazgató – közölte, hogy minél hamarabb el kell távolítani az ukrán könyvtárakból az ukrán gondolkodásmódra veszélyes és káros műveket – mondja legújabb videójában Bayer Zsolt publicista. 

Bayer felteszi a kérdést, hogy

nem fogják kitalálni, hogy kikre gondol, természetesen az orosz szerzők, köztük az orosz klasszikusok műveire. Így tehát jelen állás szerint Ukrajnában, az ukrán könyvtárak ellátásért felelős igazgató szerint, mondjuk az ukrán gondolkodásmódra és az ukrán néplélekre veszélyes Dosztojevszkij, Tolsztoj vagy éppen Mihail Bulgakov. Ilyet már hallottunk. Ha valakinek első hallásra is ismerős, az ne essen kétségbe, jó úton jár. Igen, ilyet már a náci Németországban mondtak. Ilyet már mondott Goebbels, aztán a mondatokat tettek követték, csak akkor nem az oroszokat kellett kidobni a szemétre, hanem a zsidó szerzők műveit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

A publicista arról is beszél, hogy

szép nagy máglyák gyúltak akkor a náci Németország utcáin, arra hajigálták a német gondolkodásmódra és a német néplélekre káros műveket, elsősorban és természetesen zsidó szerzők műveit. És egy zsidó német szerző, Heinrich Heine már időben figyelmeztetett, már ezt megelőzően figyelmeztetett, amikor azt mondta: akik könyvek égetésével kezdik, azok emberek égetésével végzik. Azt hiszem, Heinének minden körülmények között igaza van. És ha azt a kérdést is feltesszük magunknak, hogy ha az ukrán kultúrából egész egyszerűen kivonjuk az orosz kultúrát, akkor vajon mi marad?

A publicista szerint ez az a kérdés, amire nagyon nehéz egzakt és pontos választ adni. Leszögezte:

egyben biztosak lehetünk: ha kivonjuk az ukrán kultúrából az orosz kultúrát, akkor, ami marad, az szánalmasan és ostobán kicsinyke és kevés lesz.

Azt is hangsúlyozta, hogy

és legszebb ékköve a maradéknak, nem lesz más, mint a farkával zongorázó Zelenszkij, aki jelen pillanatban Ukrajna elnöke. De mi másnak is lehetne az elnöke ez az ember, mintsem annak az Ukrajnának, amelyik éppen könyvek égetésébe fog.


 

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.