Lifestyle

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy megszerezték az orosz haditervet


Elkezdték elzárni az oroszok a gázcsapokat, mi még ezt a fűtési szezont biztosan kihúzzuk

Új történelmi csúcsot ért el a gáz ára a holland tőzsdén, ami azt jelenti, hogy a Gazprom elkezdte visszafogni a gázszállítást és ez még csak a kezdet.Bár még reggel azt jelentette be a Gazprom, hogy nem tervezi elzárni az európai gázcsapot, a számok nem ezt mutatják. A holland tőzsdén rekordárat, 193 eurót ért el a nyersanyag. Ez úgy jött ki, hogy az orosz állami holding mára csak 20 százaléknyi szállítási kapacitást foglalt le a Jamál-Európa gázvezetéken és az árak gyakorlatilag elszálltak az egekbe.

Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy lesz-e fűtés, lesz-e ipari termelés, lesz-e valahol drágulás. Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével értékeltük a helyzetet.

– Eddig még azért azt lehetett olvasni, hogy érkezik a gáz, megnyugodhattunk, ez a szám viszont aggodalomra ad okot…

– Nyilván, ez az eszkalálódása a konfliktusnak és egyértelműen negatív fejlemény.

hirdetés

Ez egy kettős fegyver Oroszország kezében, hiszen részben persze Európát is nehéz helyzetbe hozzák. De azzal talán, hogy a fűtési szezon vége felé közeledünk, talán nem lesz olyan negatív a hatása, mint ha mondjuk a tél elején jön egy ilyen döntés.

Ugyanakkor ez az utolsó bevételi forrás, amelyet külföldről kaptak, is megszűnik Oroszország számára.

Az árak tekintetében a 193 euró volt a csúcs reggel, azóta azért volt egy kis korrekció, most már 168 euróért kereskedik, de akkor is 50 százalékos emelkedést mutat. Ez alap esetben azt is jelenti, hogy a rezsiköltségeknek ennyivel kellene emelkedni Magyarországon ugye van egy államilag támogatott rendszer, úgyhogy itt nem kell számítani jelentős áremelkedésre.

A lakossági fogyasztók tehát nagy eséllyel nem fognak ebből érezni semmit, de aki például nem esik bele a rezsicsökkentésbe, annak teljes árat kell fizetni és az bizony megemelkedett költséget jelent, ami újabb inflációs nyomáspont is lehet.

– Az ipari termelés lehet akkor ennek leginkább kitéve. Kiket érinthet pontosan az áremelkedés?

– Leginkább azok az iparágak sínylik meg ezt, amelyek nagyon gázkitettek. Mondjuk lehet a műtrágyázásra gondolni, de a kőolaj-finomítás is jelentős gázfelhasználással jár. Olyan 30 és 50 százalék közöttire tehető ezeknek az ágazatoknak a költsége, és ez a termékeikben biztosan vissza fog köszönni. Ezt nyilván közvetlenül a lakosság nem, de közvetetten biztosan meg fogja érezni.

– Tavaly április közepéig tartott a fűtési szezon, ami azért még relatív sok idő, ha idén is marad ez a dátum. Kell-e félnünk attól, hogy esetleg nem lesz fűtés?

– A magyar tározók azért nagyon jó helyzetben vannak. Innentől kezdve,

ha a következő fűtési szezon megkezdéséig nem érkezne orosz gáz, akkor sem lenne különösebb fennakadás.

Ezt a mostani fűtési szezont is a jelenlegi tározóból biztosan tudnánk fedezni. Nyilván az ipari termelés az egy nehezebb kérdés lesz, az inkább Nyugat-Európában lehet probléma. Magyarországon is lehet kisebb fennakadás. Azt ugye tudjuk, hogy az elektromos áramtermeléshez is használnak gázt, ez főként Németországra igaz. Ilyen szempontból ezek lehetnek kockázatok. Nálunk a költségvetést terheli az árstop is.

– Ha már árstop, akkor esetleg kell-e attól tartanunk, hogy emelkedni fog az üzemanyag-ár? Van valamilyen átfedés?

– Igen, a kőolaj-finomításhoz is gázt égetnek el, így lehet ott is drágulás, természetesen. Jelenleg mindkét itthon kapható üzemanyag védve van az árstoppal mind a kiskereskedelmi, mind a nagykereskedelmi ár is. Ez azt jelenti, hogy mindkét szinten egységesen maximum 480 forintért lehet csak kereskedni itthon a benzinnel és a gázolajjal. Ez a MOL-nak okozhat jelentős veszteséget a következő időszakban. Nyilván ők ezt részben visszanyerik az által, hogy van gáztermelői tevékenységük is, de így is jelentősen elmaradt profitot jelentene.

-Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozta azt még délelőtt, hogyha nem lesz fűtés, és nem fog működni az ipar sem, akkor nem lesznek munkahelyek. Ez azt jelenti, hogy félnünk kellene? 

– A pánik sosem segít, de természetesen érdemes energiahatékonynak lenni. Rövidtávon a külügyminiszter kijelentését nem érzem reálisnak, de hosszú távon igen, lehetnek hatásai az oroszok döntésének. Az idő viszont mellettünk dolgozhat, lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodni az energiakorszerűsítésen az ingatlanok tekintetében. A kérdés továbbra is az, hogy honnan, milyen gyorsan és mennyi LNG-gáz tud megérkezni Európába. Az Egyesült Államok igyekszik minél több forrást átcsoportosítani. A kérdés, hogy a katari kikötőkből, illetve a líbiai kikötőkből mekkora mennyiségű gázt tudunk importálni. Azt gondolom, hogy lakossági szinten megoldott lesz az energiaellátás, az a legnagyobb kockázat, hogy azt milyen áron fogjuk tudni megtenni.

– A drámai gázár-emelkedést Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vizionálta, hogy a németek leállítják az Északi Áramlat 2 engedélyezését és lám, ma már be is jelentették a mögötte álló cégnek a csődjét és jött is a drágulás…

– Sajnos ezt most már el kell felejteni. Rövid távon mindenképpen és középtávon is. Az üzemeltető cég csődje szó szerint olaj a tűzre. Hatalmas a konfliktus az Európai Unió és Oroszország között. Ilyen előzmények után, pláne, ha a jelenlegi orosz rezsim marad hatalmon, borítékolható, hogy az Északi Áramlat 2-ből semmi sem lesz.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.