Lifestyle

Az oroszok foszforbombák bevetésére készülhetnek Mariupolban a brit védelmi minisztérium szerint


A szlovák miniszterelnök az ukrajnai látogatásáról: „Amit láttam, azt életem végéig nem felejtem el”

Eduard Hegert már az is megrendítette, amit Kijevben tapasztalt, de a Bucsában látottak rázták meg leginkább.Amikor március közepén a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő Kijevbe utazott, hogy találkozzanak az ukrán elnökkel, a szlovák kormányfő végül az előzetes terv ellenére nem tartott velük a szlovák biztonsági erők tanácsára. Később azonban azt nyilatkozta, hogy már megbánta, hogy nem ment el, és ha újfent kapna egy ilyen felkérést, akkor vélhetően másként döntene.

Múlt héten be is pótolta az elmaradt látogatást: Eduard Heger pénteken Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borellel, az Európai Unió külügyi vezetőjével utazott Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. Ekkor jelentette be, hogy Szlovákia az S-300-as légvédelmi rendszere teljes állományát Ukrajnának adja, hogy segítse az ország légvédelmét az orosz támadásokkal szemben.

A miniszterelnök hétfőn egy tévéműsorban mesélte el, mit tapasztalt Ukrajnában. A Paraméter beszámolója szerint azt mondta, nem félt, inkább érzelmileg érintették meg a látottak. A delegációt fegyveres őrök kísérték, emellett felvilágosították őket a golyóálló mellény és a sisak viseléséről, valamint arról, hogy mindig csoportosan mozogjanak. A helyszínekre páncélozott járművekkel utaztak.

„A töréspont akkor következett be, amikor leszálltunk a kijevi állomáson. Mi védve voltunk, de láttunk ott védtelen civileket a peronokon várakozva. Pont olyan civileket, mint amilyenekkel aznap reggel végzett egy bomba a közeli Kramatorszkban”

– mesélte.

hirdetés

Heger Bucsába is ellátogatott az uniós vezetőkkel együtt, ahol több száz civilt gyilkoltak le az orosz katonák, mielőtt kivonultak volna a városból. Azt mondta, ez még megrázóbb volt, mint amit Kijevben látott.

„Már maga a Kijevből való út fokozatosan felkészít rá, hogy mi vár rád. Megsemmisített utakat, házakat és autókat látsz. Némelyek ki voltak égve, másokat bombák vagy lövések semmisítettek meg. Ez felkészített minket magára, Bucsára… Tömegsír és holttestek fekete zsákokban.”

Elmondása szerint a városban huszonöt 14 és 25 év közötti lány, illetve nő megerőszakolására utaló bizonyítékokat is találtak. Látott például felvételeket meggyilkolt gyerekes családokról, akiket egy kupacba raktak és meggyújtottak.

Azt mondta: amit látott, azt élete végéig nem felejti el.

A kormányfő a háborús bűncselekmények alapos és független kivizsgálását szorgalmazza, ezzel kapcsolatban pedig felajánlotta segítségét Ukrajnának.

A Zelenszkijjel való találkozást Heger szívélyesnek nevezte. Mint mondta, az ukrán elnökben ég a tűz, látni benne a kiegyensúlyozottságot és a bátorságot.

„Nem úsznak vérben a szemei. Asztal mellett akar tárgyalni, nem akar harcolni, csak védekezik”

– fogalmazott.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.