Business

Az orosz hadsereg elpusztított egy múzeumot is Ukrajnában


Az orosz hadsereg elpusztított egy múzeumot a Kijevtől 80 kilométerre északnyugatra fekvő Ivankivban – jelentette be a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) amerikai nemzeti bizottsága az MTI beszámolója szerint.

A szerdai közlemény szerint az orosz támadásban a régészeti, helytörténeti és képzőművészeti kiállításoknak helyet adó múzeum teljesen megsemmisült. A rombolás hírét az ukrán külügyminisztérium is megerősítette a Twitteren. – A múzeumban Marija Primacsenko ukrán népi festőművész (1909-1997) mintegy 25 alkotása is elégett – közölte a külügyminisztérium.

Vlada Litovcsenko, a vishorodi Hagyományok Múzeumának igazgatója szerint az ivankivi múzeum elpusztítása helyrehozhatatlan veszteséget jelent, és szemben áll az UNESCO alapelveivel. Az igazgató a Facebookon közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a háború miatt számos történelmi és építészeti műemlék, valamint régészeti lelőhely van veszélyben.

Az artnet.com online művészeti hírportál szerint az ukrán kormány Oroszország tagságának megszüntetését kérte az UNESCO-tól a múzeum elpusztítása miatt. A szervezet szerin több mint 3000 műemléket tartanak nyilván Ukrajnában, ezek közül hét a világörökségi listán is szerepel.

Az MTI összefoglalója szerint Marija Primacsenko autodidakta művész 1909-ben született Ivankiv közelében, és 1997-ben bekövetkezett halálakor ott temették el. Színes népművészeti festményeit egész Ukrajnában kiállították számos alkalommal, az 1970-es években az ország bélyegein is megjelentek. 1966-ban Ukrajna Tarasz Sevcsenko Nemzeti Díjával tüntették ki. Az UNESCO 2009-et Marija Primacsenko-emlékévvé nyilvánította.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.