Business

Az orosz erők ismét civileket bombáztak – Egymilliárd eurós támogatást hagyott jóvá az EU Ukrajna számára – esti háborús összefoglaló


Az orosz erők kedden ismét támadták Ukrajna második legnépesebb városát, a keleti országrészben lévő Harkivot, délen pedig Mikolajivot, ahol civilek is áldozatul estek – közölték az érintett megyék kormányzói.

Csasohov Jar, 2022. július 12. Találatot kapott társasháznál állnak nők a donyecki Csasohov Jarban 2022. július 10-én, miután orosz rakétatámadás ért egy lakónegyedet a kelet-ukrajnai városban. MTI/APCsasohov Jar, 2022. július 12. Találatot kapott társasháznál állnak nők a donyecki Csasohov Jarban 2022. július 10-én, miután orosz rakétatámadás ért egy lakónegyedet a kelet-ukrajnai városban. MTI/AP

Mikolajivban az orosz támadás következtében legalább tizenketten sérültek meg, miután a lövedékek két egészségügyi intézményt és több lakóházat találtak el a városban.

Harkivban az ipari övezetet érték találatok. Helyi források legalább 15 becsapódásról számoltak be, az egyik után komoly tűz keletkezett. Áldozatokról itt egyelőre nem érkezett jelentés.

Közben a katasztrófavédelmi szolgálat közölte, hogy 38-ra nőt a Csasziv Jar elleni vasárnapi orosz támadás halálos áldozatainak száma. A Donyeck megyei településen egy ötszintes lakóházat ért találat.

Az elhunytak között van egy kilenc év körüli kisfiú. A romok alól eddig kilenc sérültet mentettek ki élve. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó tájékoztatása szerint mostanáig a romok mintegy 70 százalékát takarították el.

Ivan Fedorov, az oroszok által elfoglalt Melitopol polgármestere arról adott hírt, hogy Mirne faluban kigyulladt az orosz erők egyik bázisa. A polgármester elmondása szerint ez az a bázis, ahová az oroszok katonai felszereléseiket áthelyezték, miután egy héttel ezelőtt az ukrán fegyveres erők pusztító csapásokat mértek a melitopoli repülőtér melletti orosz támaszpontra.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága megerősítette, hogy

megsemmisítették az oroszok egyik lőszerraktárát a Herszon megyei Nova Kahovkában. A jelentés szerint az orosz erők 52 katonát, egy 152 milliméter kaliberű tarackot és hét darab páncélozott és más járművet, valamint lőszereket veszítettek. Ukrajna az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétákkal csapott le.

Az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) keddi brüsszeli ülésén

egymilliárd euró összegű makroszintű pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, ennek célja, hogy az Oroszországgal háborúban álló ország fedezni tudja azonnali és legsürgetőbb finanszírozási igényeit, valamint az ukrán állam gondoskodni tudjon elengedhetetlen funkcióinak ellátásáról.

A támogatás kedvező feltételekkel nyújtott, hosszú lejáratú hitel formájában lesz elérhető, egy részletben fizetik ki. Rendelkezésre állási időszaka egy év. Előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat.

A  pénzügyi tanács közölte azt is: tekintettel Ukrajna rendkívüli helyzetére, az uniós költségvetés hitel formájában kivételesen fedezni fogja a makroszintű pénzügyi támogatás kamatköltségeit is, ami így korlátozza az ország költségvetési fenntarthatóságát érő hatást. Az EU ily módon tovább fogja csökkenteni az Ukrajnára háruló pénzügyi terheket, és hozzá fog járulni az ukrán államadósság fenntarthatóságának javításához.

Az év elején folyósított 1,2 milliárd euró összegű sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatással együtt a háború február 24-i kezdete óta az EU által Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás összege eléri a 2,2 milliárd eurót. A kedden jóváhagyott pénzügyi támogatás kiegészíti a humanitárius, a fejlesztési, a vámügyi és a védelmi területen Ukrajnának nyújtott egyéb uniós támogatást – közölték.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.