Business

A frissen beiktatott Novák Katalin elítéli Putyint


A május 10-ei hatállyal ötéves köztársasági elnöki mandátumát megkezdett Novák Katalint ma iktatták be ünnepélyes keretek között. Előbb a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten részesült áldásban, majd a Kossuth Lajos téren díszceremóniát rendeztek a tiszteletére.

Novák Katalin a köztársasági elnöki beiktatási beszédet mondja. Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdNovák Katalin a köztársasági elnöki beiktatási beszédet mondja. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az utóbbi keretében elmondott beszédének talán legérdekesebb eleme az volt, amikor tíz pontban sorolta fel, hogyan néz ki Magyarország szempontjából a háború. Ezek az alábbiak:

  1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.
  2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésekre.
  3. Mi magyarok békét akarunk itt, és a szomszédos országokban is, mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút.
  4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető egymás iránti tiszteletre méltó magyarok ellen is vívják, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.
  5. Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az EU és NATO szövetségeként vállalt kötelezettségeknek eleget teszünk, és ha úgy kívánja a magyar érdek, nemet is mondunk.
  6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmilyen körülmények közt nem vagyunk hajlandóak lemondani, honvédelmi erőnket folyamatosan fejlesztjük.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az EU közösségéhez.
  8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát, nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, ami nagyobb áldozatot követel a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak.
  9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a háborúban résztvevő felek között.
  10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodunk ahogy eddig, úgy most és ezután is.

Novák Katalin első hivatalos útja május 17-én, kedden, Varsóba vezet, ahol a lengyel elnökkel találkozik.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close