Entertainment

40 éves lett Vilmos herceg – Ha az apján múlik, ma más néven ismernénk


Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer 1981 július végén házasodott össze, első gyermekük viszonylag hamar megfogant, a Buckingham-palota már az év novemberében közölte, hogy a walesi hercegné állapotos. Diana rögvest fel is vett egy dadát, azt, aki Mihály kenti herceg gyermekeire vigyázott, és akikről a királynő azt mondta, a legjólneveltebb és legudvariasabb gyerekek az egész királyi családban. Bár a korábbi királyi kismamák a terhességük alatt visszavonultak, és nem mutatkoztak a nyilvánosság előtt, Diana követte sógornője, Anna hercegnő példáját, és még nyolc hónapos terhesen is vállalt közszereplést. Szabadidejében pedig új otthonukat, a Kensington-palota egyik hatalmas lakosztályát rendezte be, ahova csak két héttel a baba születése előtt költöztek át a Buckingham-palotából. Vilmos herceg 1982. június 21-én este kilenc óra után pár perccel született.

A hercegnét június 21-én reggel vitte be a férje a londoni St. Mary Kórház szülészeti részlegére egy hátsó bejáraton, a főbejáratnál ugyanis már hosszú napok óta letáborozott a világsajtó. A kis herceg természetes úton jött világra, és abban a tekintetben valóban az első királyi baba volt, hogy az ő születésénél az édesapa is jelen volt. Ekkora már hatalmas tömeg gyűlt össze a Buckingham-palota előtt, ahova fél tíz fele kifüggesztettek egy bekeretezett papírt, évszázados szokás szerint így tették közzé, hogy kisfiú, majdani király született. Utcabálok, tűzijátékok kezdődtek, a Trafalgar tér szökőkútjaiba kékítőt öntöttek, mivel a kék a fiúk színe. Károly éjszaka hagyta el a kórházat fülig érő szájjal, amikor kijött, csak annyit mondott az újságíróknak, hogy szerencsére a baba nem rá, hanem az édesanyjára hasonlít. Másnap a gyermek első látogatója maga a királynő volt, egyedül érkezett, férje, Fülöp herceg ugyanis a világ túloldalán teljesítette királyi kötelességeit. Úgy hírlik őfelsége ránézett a kis csomagra, és megjegyezte: hála Istennek, nem olyan a füle, mint az apjáé. Erzsébet korábban viccelődött azzal, hogy Károly herceg elálló füleivel úgy néz ki hátulról, mint egy nyitott ajtajú Rolls-Royce. Így történt vagy sem, egy végtelenül boldog nagymama hagyta el a kórházat.

Fotó: Getty Images

Diana és Károly csak két nappal később vitték haza a gyermeket, a kórházból a trónörökös hozta ki, majd átadta a pólyást a feleségének. Ekkor egyszerűen csak walesi babának hívták a legkisebb herceget, mert még nem tették közzé a nevét. Ezt csak június 28-án hozták nyilvánosságra, akkor derült ki, hogy a Vilmos Artúr Fülöp Lajos neveket kapta. Ennyi idő kellett a walesi hercegnek és hercegnének, hogy nevet válasszanak, Károly ugyanis az Artúrt favorizálta, míg felesége a Vilmost. Végül Diana győzött, de csak azért, mert a névválasztással Károly végül is emléket állíthatott tíz évvel korábban repülőgépbalesetben elhunyt mentora és unokatestvére, Vilmos gloucesteri herceg emléke előtt, akiről korábban itt írtunk.

Kiemelt kép: Getty ImagesSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.